Stiže dokumentarni film i priručnik za mlade

To je “Vijestima” saopštila glumica Ivona Čović Jaćimović koja je zajedno sa svojom koleginicom Žanom Gardašević Bulatović idejni tvorac umjetničkog ateljea za mlade i projekta koji je u toku, a koji se realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore

5315 pregleda 92 reakcija 1 komentar(a)
Ivona Čović Jaćimović, Foto: Privatna arhiva
Ivona Čović Jaćimović, Foto: Privatna arhiva

Nakon tromjesečne onlajn škole filma koja je realizovana u Malom ateljeu Arlekin, uskoro će, kao rezultat radionica, biti objavljen i kratki dokumentarni film koji je nastao uz podršku Filmskog centra Crne Gore, a na osnovu tih radionica će biti napisan i “Priručnik o filmu za mlade”.

To je “Vijestima” saopštila glumica Ivona Čović Jaćimović koja je zajedno sa svojom koleginicom Žanom Gardašević Bulatović idejni tvorac umjetničkog ateljea za mlade i projekta koji je u toku, a koji se realizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Tokom onlajn časova polaznici su se upoznali sa osnovnim elementima filma i svim ljepotama koja kinematografija nudi, a sa njima je radila rediteljka Anja Jovanović. Jedan od ciljeva ovih radionica bio je, ističe Čović Jaćimović, da se polaznicima skrene pažnja sa “aktuelne medijske histerije”, a nada se i da su radionicom uspjeli da od nekog od polaznika “naprave jednog budućeg studenta Fakulteta dramskih umjetnosti, jednog zaljubljenika u film”. Ona je sigurna da su u tome i uspjele.

foto: Mali atelje

“Nijesmo dali da našu kreativnost zaustavi pandemija virusa korona, te smo uz angažman rediteljke Jovanović osmislile koncept za onlajn školu filma koja je traja tri mjeseca. Od kreativnog materijala učesnika radionice uspjeli smo da napravimo kratki dokumentarni film (prezentaciju rada) uz pomoć našeg talentovanog reditelja Gojka Berkuljana, na čemu smo mu zahvalni. Beskrajno me raduje činjenica da u današnjem vremenu podjela i mahom negativnih emocija, jedna velika institucija poput Filmskog centra Crne Gore, na ovaj način misli o našoj djeci i omladini, održavajući njihovu mentalnu higijenu na taj način što ih usmjerava ka jedinim pravim životnim vrijednostima, ljubavi prema umjetnosti i filmu”, kaže Čović Jaćimović.

Crnogorska glumica je posebno zadovoljna jer ovakvi projekti podstiču najmlađi dio populacije, ujedno i publike, da se upoznaju i razmišljaju o filmu. “Već godinama unazad umjetnički atelje Arlekin ima zavidnu saradnju sa nacionalnim i opštinskim institucijama. Prepoznavajući kvalitet onoga što radimo koleginica Gardašević Bulatović i ja uživamo u stvaralačkoj energiji i povjerenju koje nam je ukazano nakon dugo godina truda i ulaganja u najveće bogatstvo i nadu naše zemlje, a to su djeca i mladi. Mali atelje Arlekin postoji već osam godina, a svjedoči velikom broju generacija koje su iznjedrene iz naših umjetničkih prostorija. Neki od njih su budući glumci, ljekari, arhitekte, ali svi oni iza sebe imaju veliki broj Alekinovskih javnih nastupa kao neprocjenjivo iskustvo za svakog mladog čovjeka pred kojim su životni izazovi”, opisuje Čovič Jaćimović.

Ipak, država bi trebalo više da se okrene kinematografiji, jer dosadašnji manjak ulaganja i zanemarenost treba nadoknaditi.

“Svjedoci smo da se u crnogorsku kinematografiju godinama nije ulagalo, jer ta oblast nije bila u potpunosti institucionalno uređena do unazad nekoliko godina. Osnivanjem Filmskog centra Crne Gore i odgovarajućim zakonskim rješenjima, došli smo do situacije da se svake godine finansira sve značajniji broj autora i filmskih projekata različitih formata - dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, a uz to i brojni festivali, radionice i slično. Pritom, umrežavanjem Filmskog centra sa odgovarajućim institucijama u inostranstvu, stekli su se uslovi da naši filmski stvaraoci budu sve više vidljivi van granica države. Tu ne mislim samo na distribuciju filmova, koji su sve prisutniji na velikim evropskim festivalima, već na mogućnost domaćih producenata da projekte finansiraju iz fondova drugih zemalja i međunarodnih fondova poput Eurimaža, čiji je Crna Gora postala član zahvaljujući Filmskom centru. Ako pogledate s pažnjom, veliki je broj mladih reditelja koji su dobili mogućnost da se predstave svojim prvim filmovima, kratkog ili dugog metra, a koji su to opravdali i festivalskim nagradama u regionu i Evropi”, priča Čović Jaćimović.

foto: Privatna arhiva

Ona dodaje i da bi domaći umjetnici trebalo više da se angažuju. “Mišljenja sam da jedino nedostaje veće angažovanje domaćih glumaca, kako bismo i mi mogli da pokažemo da vrijedimo i možemo da odgovorimo visokim glumačkim standardima kinematografije. Jer, ako se ne dobije šansa onda se ne može ni iskazati veliki potencijal i kvalitet domaćeg glumišta, koji nesporno postoji i već je potvrđen kroz pozorišno stvaralaštvo.

Nadam se da će naš rad biti uvažen i od institucija koje mogu da nas podrže prostornim rješenjem, kako bi djeci i omladini Podgorice, realizovali dalji vid usavršavanja i pružili ruku umjetnosti, kao najpotrebnijoj misiji za mladog čovjeka!”, zaključuje Čović Jaćimović.

Bonus video: