Manifestacija Dani evropske baštine u Kolašinu: Prezentovani snimci koje je Nikola Hercigonja napravio u selu Blatina

Obilježavanje Dana evropske baštine, čiji je ovogodišnji motiv "Baština i obrazovanje", organizuju i finansijski podržavaju Ministarstvo kulture Crne Gore, Savjet Evrope i Evropska komisija

2492 pregleda 67 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Obilježavanje manifestacije Dani evropske baštine, počelo je sinoć u kolašinskom Centru za kulturu. Prezentovani su audio snimci čuvenog kompozitora Nikole Hercigonje načinjeni 1953. u kolašinskom selu Blatina. Publika je mogla da čuje raritetne snimke pjesama i zdravica, kao i izvode iz njegovog dnevnika.

Kompozitor je Crnu Goru, sredinom prošlog vijeka, došao u potrazi za inspiracijom za svoj oratorijum "Gorski vijenac". Putovanje kroz muzičko nasljeđe Crne Gore, započeo je u kolašinskom selu, gdje je snimao mještane koji mu pjevaju velik broj pjesama (i pjesama uz igru). Među publikom sinoć bili su i potomci Hercigonjinih kazivača.

“Hercigonja je, nekoliko godina pred smrt, svoje dnevnike i bilješke ostavio dr Zlati Marjanović, jednoj od najvećih istraživača muzičkog nasljeđa Crne Gore. Kompozitorove snimke dr Marjanović pronašla je u arhivu Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. Hercigonja je jedna od najzančajnijih kompozitora bivše Jugoslavije, a njegova kompozicija “Jugoslavija” bila je u konkurenciji za himnu, zajedno sa “Hej, Sloveni”. Autor je muzike i za čuvenu pjesmu “Drže Tito, mi ti se kunemo”, kazao je Davor Sedlarević, rukovodilac kolašinskog KUD “Mijat Mašković” .

Kako je u obraćanju kolašinskoj publici video linkom kazala dr Marjanović, Hercigonja se tokom Drugog svjetskog rata sreo sa tradicionalnom muzikom svih naroda sa prostora Balkana.

“Bio je i fesciniran i iznenađen. Bila je to muzika koju do tada nije poznavao,a s druge strane, bile su to pjesme, koje su kod njega izazivale neočekivane emocije. Na osnovu njegovih bilješki, moguće je pratiti put kojim je išao u tom smislu i široku lepezu emocija, koje su se javljale dok je imao dodira sa tradicionalnim pjesmama. Bio je svejstan da muzička tradicija u Crnoj Gori nije spektakularno razvijena, u smsilu da ima mnogo tomova. S druge strane ljepota jednostavnosti te muzike ga je fascinirala…”, kazala je dr Marjanović.

Hercigonja je u Crnoj Gori zabilježio oko 35 pjesma. Ti snimci sa terena, kako je sinoć rečeno, olakšavaju etnomuzikološka istraživanja.

Djelove kompozitorovog dnevnika čitao je Nikola Lića Šćepanović.

Program će biti nastavljen u petak, 2. oktobra, nastupom ženske pjevačke grupe "Đude" KUD-a "Mijat Mašković". To je posljednja je formalna ženska grupa u Crnoj Gori koja izvodi arhaične napjeve "na glas" ili "izglasa". Pobjednice su renomiranih međunarodnih festivala tradicionalnog pjevanja. Uz medijaciju Sedlarevića, u drugom dijelu manifestacije, one će svojim interpretacijama pokazati različitosti i bogatstvo nekadašnjeg pjevanja iz Morače, Rovaca, Vasojevića, Pive, Paštrovića i Boke.

Obilježavanje Dana evropske baštine, čiji je ovogodišnji motiv "Baština i obrazovanje", organizuju i finansijski podržavaju Ministarstvo kulture Crne Gore, Savjet Evrope i Evropska komisija.

U Kolašinu se manifestacija održava po četvrti put.

Bonus video: