Obilježavanje „Dana evropske baštine 2020“ u Tivtu

Učenici, članovi likovne radionice NVU “Djeca Tivta”, a čiji mentor je akademski slikar Zoran Kruta, počeli su sa oslikavanjem murala, koji po njima najrealnije prikazuje školski život u prošlim vremenima.

4963 pregleda 0 komentar(a)
Rad na muralu, Foto: Opština Tivat
Rad na muralu, Foto: Opština Tivat

Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti se i ove godine priključuje međunarodnoj manifestaciji „Dani evropske baštine“, koja će se realizovati od 28.septembra do 2.oktobra širom Crne Gore.

„Dani evropske baštine“ u Tivtu organizuju se uz podršku Ministarstva kulture, u saradnji sa JU OŠ „Drago Milović“, NVU „Djeca Tivta“, JU „Muzej i galerija“ Tivat i NVO „Atelje Slaby“. Ovogodišnja tema manifestacije je “Baština i obrazovanje”, sa ciljem prikazivanja potencijala kulturne baštine, kao oruđa za učenje, ali i kao inspiracije za budućnost. Manifestacija u Tivtu je otpočela oslikavanjem murala –“Školski život nekad” na zidu OŠ “Drago Milović”.

Učenici, članovi likovne radionice NVU “Djeca Tivta”, a čiji mentor je akademski slikar Zoran Kruta, počeli su sa oslikavanjem murala, koji po njima najrealnije prikazuje školski život u prošlim vremenima. Osim kroz tu akciju manifestacija “Dani evropske baštine” u Tivtu biće obilježena i sa još dvije aktivnost, pa će tako u srijedu, 30. septembra, u 11.30 sati u prostorijama JU „Muzej i galerija“ Tivat biće realizovan događaj „Krasnopis kao dio baštine“.

Ovo će biti prilika da određeni broj učenika uz primjenu tehnika kaligrafije napiše kratki tekst o kulturnoj baštini Tivta. Znanja iz ove oblasti, svim učesnicima prenijeće stručnjak kaligrafije.

U petak, 2. oktobra u prostoriji OŠ „Drago Milović“ biće realizovana aktivnost „Naučimo djecu zaboravljenim vještinama“, na kojoj će učenici saznati više o procesu izrade figura od gline. Inače, manifestaciju “Dani evropske baštine” pokrenule su Evropska Komisija i Savjet Evrope, pa ih svakog septembra tradicionalno obilježava 50 zemalja, potpisnica Evropske konvencije o kulturu. Manifestacija podrazumijeva organizaciju događaja na lokalnom i nacionalnom nivou, dok se jedinstvena tema događaja bira na nivou Evrope.

Bonus video: