Umjetničke instalacije u Herceg Novom

Izložba je otvorena krajem protekle sedmice, a postavka se prostire od Bifea Beograd do prolaza ispod Sahat kule

1876 pregleda 0 komentar(a)
Dio izložbe, Foto: Kotorski festival pozorišta za djecu
Dio izložbe, Foto: Kotorski festival pozorišta za djecu

Izložba likovnih umjetničkih instalacija, u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu, otvorena je krajem protekle sedmice u Herceg Novom, od Bifea Beograd do prolaza ispod Sahat kule, u organizaciji sa JUK Herceg festom. Postavku čini 14 likovnih instalacija čiji su autori afirmisani likovni i umjetnički stvaraoci, saopšteno je iz Kotorskog festivala. ​

Performans otvaranja izložbe, “Priče ispod lampe”, upriličio je hercegnovski glumac Dejan Đonović zajedno sa učenicima nižih razreda Osnovne škole “Milan Vuković” iz Herceg Novog.

“Performans je krenuo od instalacije gradskih vrata, koja nosi naziv ‘Dobro došli u grad djece’. Prije nego su vrata otvorena, glumac Đonović je djeci poželio srećan polazak u školu. Prošavši kroz vrata, učesnici performansa su vodili publiku od instalacije do instalacije prilikom čega su umjetničkom igrom oživljavali instalacije i njihovu simboliku. Performans je podržao i naš poznati bokeški pisac, Nikola Malović, koji je sa vrata svoje knjižare, a ispod instalacije ‘Galeb Džonatan’ pročitao citat iz knjige ‘Galeb koji se smije’”, ističe se u saopštenju.

Sa otvaranja izložbe: Instalacija 'Galeb Džonatan'
Sa otvaranja izložbe: Instalacija "Galeb Džonatan"foto: Kotorski festival pozorišta za djecu

Umjetničke instalacije koje čine izložbenu postavku su: “Festivalski presto”, “Riba ribi grize rep”, “Zlatna ribica”, “Druga klupa od vrata”, “Galeb Džonatan”, “Guliverov veš”, “Put na mjesec”, “Dobro došli u grad djece”, “Metle bez vještice”, “Čarobna lampa”, “Sve je stalo samo djeca rastu”, “Jato”, “Voćka čudnovata” i “Nevidljivi čovjek”, a njihovi autori su: Marjan Šantić, Gimnazija Kotor, NVO „Meštar i furešta“, Dejan Mirošević, Mitar Jovanović, Goran Moškov, Lina Leković, Željko Reljić, Ivana Lazarević i Ana Zarubica.

“Likovne umjetničke instalacije godinama krase kotorski Stari grad tokom trajanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a ove godine su prvi put izmještene van Kotora. Herceg Novi je prvi grad domaćin 14 instalacija koje su se savršeno uklopile u ambijent grada i oživjele uspomene na mnoge junake i priče iz svijeta umjetnosti za djecu”, poručuju organizatori izložbe. Produkciju i izložbu instalacija podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Bonus video: