Poziv na promišljanje o ličnoj energiji

Izložba Dalibora Dada Ćetkovića otvorena je u galeriji “Velimir A. Leković”

1759 pregleda 85 reakcija 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe: Ćetković, Foto: Sergej Zabijako/Promo Montenegro
Sa otvaranja izložbe: Ćetković, Foto: Sergej Zabijako/Promo Montenegro

Samostalna izložba slika akademskog slikara iz Bara Dalibora Dada Ćetkovića otvorena je u subotu veče u galeriji “Velimir A. Leković” u Baru.

Ćetković se predstavio novim ciklusom radova nazvanim “Antares”, a koji je započeo prilikom dvomjesečnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 2019. godine i dovršio ga tokom 2020. po povratku iz Arizone. Postavka se sastoji od 45 slika rađenih u kombinovanoj tehnici, uljem i akrilom na platnu i papiru.

“Dalibor Dado Ćetković vlada vještinom velikog likovnog majstora koji uspijeva da prikaže duh koji se kreće”, istakao je doktor teorije savremene umjetnosti Milun Lutovac u tekstu koji prati ovu postavku.

On dalje dodaje da “bjelina na Daliborovim platnima posjeduje iskustvo praznine” podsjećajući da su skoro svaka stvar i oblik potekli iz te praznine. “Samo veliki dar, koji dobro organizuje, može sigurnim i preciznim potezom četkice na ovaj način da djeluje iz praznog prostora bjeline, a da je pritom ne dovede u pitanje, već da je u njenoj punoj punoći preda stvaralačkoj igri i ovjenča optimizmom i nadom.

Aura magme, oštra, žestoka, pa, moglo bi se reći i brutalna, zategnuta kao luk, vjetrobran je koji, uprkos iznesenom, čuva sagu o ljepoti i nježnosti koje su laneno ulje Daliborovog stvaralačkog procesa... Ritmičnost i melodičnost pokreta na novim Daliborovim slikama, koje su rađene u kombinovanoj tehnici akrilom, uljem, grafitom i ugljem, dio su stvaralačke i intelektualne snage ovog stvaraoca. Ideje, koja izranjaju iz bjeline i dobijaju obrise, nude privid da slika nastavlja svoje prostiranje i van granica formata u kojem je data. Sve je u magičnom pojasu horizonta koji nastaje i nestaje u onom završnom potezu autorove četkice koji poput potpisa zaokružuje cijeli format platna. Orlovsko oko, vidokrug kružnog, širokog leta i brza sjenka kako na platnu tako i van njega poziva nas promišljanje o ličnoj energiji i oslobađanju od svega onog što joj šteti. Akcenat je na slobodi, intelektu i dostojanstvu. Sve je orlovski čisto”, istakao je Lutovac.

Krajem avgusta Ćetković je ovu izložbu predstavio i virtuelnim putem na svom Jutjub kanalu i na IGTV, Instagram profilu @dalibordadocetkovic_artist, gdje je idalje aktuelna.

Bonus video: