Ustanak, Dola i druge ratne priče

Edicija “Drugi svjetski rat u djelima revolucionara, naučnika i književnika“ publiciste i novinara Radmila Tadića, pored ovog, imaće i još dva izdanja posvećena Drugom svjetskom ratu

4382 pregleda 26 reakcija 1 komentar(a)
Naslovna strana
Naslovna strana

Publicista i novinar Radmilo Tadić priredio je knjigu „Ustanak, pokolj u Dolima i druge ratne priče“. Riječ je o digitalnoj knjizi koja je dio edicije „Drugi svjetski rat u djelima revolucionara, naučnika i književnika“, koja će imati još dva izdanja posvećana Drugom svjetskom ratu.

„Prva knjiga u štampanom obliku biće publikovana na proljeće 2021. godine povodom 80. godišnjice Trinaestojulskog ustanka“, kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima u prvoj knjizi, pored ostalog, zastupljeni su izvodi iz knjiga akademika Obrena Blagojevića, Vidoja Žarkovića, Obrada Cicmila i dr Božidara Tadića.

„Svi ti autori bili su savremenici Drugog svjetskog rata, a većina od njih učesnici ustanka, svaki na svoj način. Njihove knjige su danas rijetke, a objavljivanje ovih izvoda koristiće da se obnove sjećanja na ratne dane. Sa distance od osam decenija valja istaći da je ustanak u Pivi, kao i u Cijeloj Crnoj Gori, bio snažan odgovor na fašističku okupaciju, koji je nastavljen herojskom borbom do oslobođenja“, kazao je Tadić.

Kako je istakao, Pivljani su se tokom Drugog svjetskog rata borili na frontovima širom bivše Jugoslavije, a mnogi od njih spašavali su živote pripadnicima druge vjeroispovijesti i drugih nacija.

„Poslije ove istorijske distance, valja istaći da je među komunistima bilo zlikovaca koji su u tim surovim vremenima činili zločine, kao što su to radili i pripadnici četničkog pokreta. U oba pokreta bilo je i dosta primjera da su njhovi pripadnici univerzalne moralne nazore izdizali iznad idelogije i da su spašavali živote neistomišljenika ili pomagali narodu na razne načine. Takvih primjera ima čak i među vojnicima oficirima okupatorske njemačke i italijanske vojske“, naglasio je Tadić.

Posebno poglavlje u knjizi posvećeno je Dolima, mjestu na kojem su folksdojčerska jedinica „Princ Eugen“ uz podršku „Handžar“ divizije, 7. juna 1943. godine, za sat ubila 522 ljudi, među kojima i 109 djece, mada tačan broj stradalih još uvijek nije utvrđen. Jedno dijete (Mitre i Mališe Đikanović) nije dočekalo ni da ime dobije - strijeljano je trenutku dolaska na svijet.

Tadić podsjeća da je u tom naletu neprijatelja, 1943. godine, u Župi pivskoj stradalo više od 1.200 Pivljana, te da se istoričari nijesu dovoljno bavili tim stravičnim događajima koji su izmijenili demografsku sliku Pive - regiona u kojem je tokom Drugog svjetskog rata stradalo najviše ljudi u odnosu na broj stanovnika. Najviše stradalih je bilo iz porodice Blagojević, preko 200, dok je porodica Verun prestala da postoji.

Knjigu „Ustanak, pokolj u Dolima i druge ratne priče“ podržalo je Ministarstvo kulture u okviru projekta „Živimo kulturu“, a koji je ove godine realizovan zbog pandemije koronavirusa, kao vid podrške umjetnicima i kulturnim poslenicima.

Bonus video: