Migracije i sve što sa sobom nose

Autorski projekat kustoskinje dr Sanje Kojić Mladenov, izložena je u Dvorcu Petrovića u Podgorici

1755 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: CSUCG
Sa izložbe, Foto: CSUCG

Izložba “So-Called Reality” (Takozvana stvarnost), autorski projekat kustoskinje dr Sanje Kojić Mladenov, otvorena je protekle sedmice u Podgorici u Centru savremene umjetnosti Crne Gore u Dvorcu Petrovića, gdje će biti dostupna javnosti do 25. oktobra.

Motiv izložbe, kazala je kustoskinja, bila je migraciona kriza sa prostora sjeverne Afrike i jugozapadne Azije, a koja je u velikoj mjeri promijenila i Evropu, jednako i tranzitna i mjesta odredišta migranata.

Umjetnici koji učestvuju na izložbi su Breda Beban, Igor Bošnjak, diSTRUKTURA, Robert Jankuloski, Romeo Kodra, Oleg Kulik, Monika Moteska, Branislav Nikolić, Vesna Perunović, Nina Todorović, Selman Trtovac, Boža Vasić, Dragan Vojvodić, Selma Selman, Dragoljub Raša Todosijević, Lidija Srebotnjak Prišić i Nataša Teofilović. Oni su istraživali temu migracija, a neki su prolazili i kroz lične priče, navela je Kojić Mladenov, ističući da su neki od njih i sami bili emigranti u nekom periodu svog života, pa su ovako htjeli da ukažu na probleme sa kojima su se suočavali.

“Problemi su najčešće vezani za integracije što ukazuje na nacionalizam, rasizam, problem jezika, ksenofobije, i to se može vidjeti u ovim radovima”, poručila je Kojić Mladenov.

Izložba je realizovana u saradnji Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u okviru projekta “Risk Change” (2016-2010), koji je podržala i Evropska unija kroz program “Kreativna Evropa”.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: CSUCG

Postavka “So-Called Reality” je koncipirana kao presjek cjelokupnog projekta i njegova je svojevrsna završnica, uz izbor umjetnika koji su učestvovali u različitim aktivnostima tokom trajanja projekta (samostalne i grupne izložbe, rezidencijalni programi, predavanja, diskusije i radionice).

“Projekat ‘Risk Change’ je započet kroz istraživanje savremenih procesa migracija i kontinuiranih socijalnih i kulturoloških promjena u 21. vijeku, sa geopolitičkim fokusom na Evropu. Podstaknut je izbjegličkom krizom 2015. i 2016. godine i talasom migracija stanovništva jugozapadne Azije, a potom i sjeverne Afrike ka razvijenim zemljama Evrope, što je izazvalo mnoge nestabilne procese, kako u tranzitnim, tako i u zemljama njihovog konačnog izbora. Pitanje evropskog ‘bogatstva suživota različitosti’ postalo je diskutabilno u izazovima konzervatizma i ksenofobije, što je dovelo do ispitivanja ne samo procesa integracije izazvane aktuelnom migracijom već i propitivanja postojećih problematičnih manjinskih i identitetskih politika u evropskom društvu, prisutnom u savremenoj umjetničkoj produkciji, kao dijela šireg, ali povezanog diskursa rizičnih praksi i odnosa”, zapisala je dr Kojić Mladenov o konceptu postavke i cjelokupnog projekta.

Bonus video: