Rezultat pravog građanskog aktivizma

“Grafit smo iskoristili da pozdravimo neke drage ljude, odali poštovanje i omaž nekim umjetnicima. Na zidu su se našli Uroš Tošković, Nebojša Nebo Saveljić, takođe smo ispisali i stihove podgoričkog repera Stefana Strugara (Poetik). Tu je i poster festivala Asfaltiranje iz 2012 godine, simboli koji predstavljaju Varvare i podgoričku Budućnost

6066 pregleda 64 reakcija 2 komentar(a)
Ekipa koja je završila mural, Foto: Privatna arhiva
Ekipa koja je završila mural, Foto: Privatna arhiva

Glavni grad Crne Gore bogatiji je za još jedan mural, koji su za vikend oslikali članovi organizacija K13 Crew. Zahvaljujući njima, Podgorica sve više liči na svjetske centre.

“Završili smo grafit čija je izrada trajala 10 dana. Odnosno osam efektivnog crtanja, jer nas je dva dana omela kiša. Na ideju smo došli poslije prvog Grafiti Vikend festivala gdje su nas, ulične crtače, prvi put za istim stolom okupili Srđan Tunić, istoričar umjetnosti i Marko Vujović, turizmolog. Tada sam izrazio želju da se nađemo na ‘istom zidu’ i da to napravimo sami, da to bude čin građanskog aktivizma”, priča u razgovoru za Vijesti Ferid Skenderović ispred organizacije K13.

Na kasnijem sastanku koji se desio na njihovoj oslikanoj terasi dogovorena je lokacija.

“U ovom poduhvatu učestvovali su Marija Raketić, Anđela Mršulja koje su inače članice Team Kunstlera, poznate po radovima na Moskovskom mostu i krugu kod vojne zgrade na trgu Božane Vučinić. Tu su bili još i Nataša Šćepanović, Fatima Adžović, Jovana Strugar, Nemanja Cvetković, Luka Radović i ja kao članovi “K13 Crewa”. Pridružio nam se i Mišo Joškić, popularni muralista, Srđan Tunić, Marko Vujović, djevojčica od 11 godina Kora Stanić koja je inače naša komšinica”, otkriva Skenderović ko je sve učestvovao u ovom poduhvatu.

Grafit je, kako kaže, rađen sa nekoliko različitih tehnika: sprejevi, akrilne boje, paste, up posteri, a koristili su i predmete od polimer gline koji su polijepljeni na zidu.

“Grafit smo iskoristili da pozdravimo neke drage ljude, odali poštovanje i omaž nekim umjetnicima. Na zidu su se našli Uroš Tošković, Nebojša Nebo Saveljić, takođe smo ispisali i stihove podgoričkog repera Stefana Strugara (Poetik). Tu je i poster festivala Asfaltiranje iz 2012 godine, simboli koji predstavljaju Varvare i podgoričku Budućnost.

Postavili smo i grafitere koji su ranije stvarali u Podgorici među kojima je Miroslav Kosmos Djukic Kimo. I ekipa Free Spirit crew. Takođe potpisali smo i The Books Of Knjige, čiji smo poštovaoci, a napravili smo i osvrt na neke lokalne uzrečice”, otkriva Skenderović šta se sve našlo na novom grafitu dodajući da su oživjeli i neke stare murale koji su bili ispisani među prvima na podgoričkim ulicama.

“Iskoristili smo element vode i životinja da pošaljemo i poruku ‘Stop MHE’. Korišćeno je dosta različitih stilova i različitih fontova.

Od Glagoljice, preko binarnog pisma, pa do modernih grafiti fontova pisanja. Ono što me posebno raduje je to da je ovaj mural rezultat pravog građanakog aktivizma. Nastao je iz dobre volje i bez jednog jedinog centa donacije sa strane. Namijenjen je zajednici koja tu živi, prolazi i provodi vrijeme”, naglasio je Skenderović.

Sagovornik “Vijesti” koji se ovom vrstom umjetnosti bavi već više od 13 godina koliko postoji i nezvanična organizacija K13 Crew tvrdi da je tokom tih desetak dana koliko su se družili iscrtavajući ovaj mural, vladala najbolja atmosfera u kojoj je radio do sad.

“Podrška je stizala od svih. Od onih najmlađih koji tek prave prve korake, do onih najstarijih koji već teško koračaju. Svi su dali podršku. Zahvaljujući komšijama nije nam falilo ni hrane, ni vode, ni kafe. Ni smijeha. Na kraju smo neke od najmlađih i potpisali”, priča Skenderović koji se nada da će ovaj grafit podstaći sve ljude da urade nešto za svoju zajednicu.

“Svako može da doprinese. Bio talentovan ili ne. Kao u onoj poslovici ‘Gdje god nađeš dobro mjesto ti drvo zasadi’. A najbolja nagrada su pozitivni komentari svih ljudi kojima to ostaje. Iskreno, ni meni se još uvijek nijesu slegli utisci, a mural je takav da treba provesti sat vremena ispred njega da bi se uočili svi detalji i sve poruke koje se nalaze na njemu”, savjetuje Skenderović.

Bonus video: