Zbirka poezije Violete Perunović kao lični dnevnik

Knjiga “Ništa naročito” Violete Perunović obuhvata stotinjak pjesama - putopisnih, ljubavnih, ali i onih u kojima autorka na ironičan i šaljiv način pristupa društvenim dešavanjima

2759 pregleda 533 reakcija 0 komentar(a)
Violeta Perunović, Foto: Privatna arhiva
Violeta Perunović, Foto: Privatna arhiva

Sa nepretencioznim naslovom, koristeći jednostavan jezik blizak raznovrsnoj publici, Violeta Perunović prvi put predstavlja crnogorskoj javnosti svoju poeziju. Njenu zbirku poezije, nazvanu “Ništa naročito”, objavila je izdavačka kuća “Obodsko slovo” u čijim se knjižarama prvijenac ove pjesnikinje može i kupiti.

Na pitanje kako je i zbog čega došla do naslova “Ništa naročito”, Perunovićeva kaže da nije željela da se nameće čitaocima, već da njima dozvoli da ih knjiga privuče ili ne, pa i da sami donesu sud da li im se njena poezija dopada, a otkriva i kakva je poezija u pitanju.

“Uporediću naziv knjige sa naslovima pjesama koje pišem. Ima par pjesama koje su drugi krstili, a nerijetko i ostavim pjesme bez naslova, to mi je neko olakšanje, jer mi naslovi nijesu mnogo važni... Bila je jedna pjesma ‘Ništa naročito te volim’ oko čijeg naslova sam se dvoumila i tako je nekako došlo i do naslova knjige. U čitavoj zbirci ima dosta ironije, to je stil koji je meni blizak, pa sam se na sličan način našalila i na svoj račun nazivajući zbirku ‘Ništa naročito’, a vjerujem i da će to možda i zaintrigirati čitaoce. Lično, ne vidim toliku bitnost naslova, kako pjesama tako i zbirke, zbog toga je i nepretenciozno”, priča Perunović.

Zbirka obuhvata oko stotinu njenih pjesama, a podijeljena je na tri dijela.

“Iako čitaoci to možda neće prepoznati, jer su te cjeline vidljivije meni nego drugima, zbirka je podijeljena na putopise, koje bih izdvojila kao jednu cjelinu, tu su i neke ironične i šaljive pjesme u kojima se bavim životnim temama, svakodnevnim okolnostima, a treći dio je, naravno, ljubav koja u pjesništvu preovladava. U tom drugom dijelu vidljiv je moj, pomalo, ironičan pristup našoj svakodnevici, koji i inače volim. Pored toga, praktikujem, a i volim da pišem pjesme prostim jezikom koje su tako prijemčive svima, jer su i meni samoj nekada ranije bili privlačni takvi pisci i pjesnici, pa sam vjerovatno na osnovu toga i izgradila svoj stil koji je jednostavan”, kaže Perunović.

Kako je rekla da svakodnevica i uopšte društvene okolnosti utiču na nju i njenu poeziju, ona otkriva i šta ponajviše, te da li su ironija i šala svojevrstan odbrambeni mehanizam kojem pribjegava...

“Naš društveni ambijent, odnosno politika tokom posljednjih 30 godina koja nam je napravila i konstruisala ovaj ambijent u kojem živimo, svakako da je imalo velikog uticaja i da je moralo uticati na mene. To se ogleda upravo u svim ironičnim momentima kada čovjek mora da prihvati čitavu situaciju koju smo svi živjeli. Mnoge okolnosti su sve samo ne šaljive, ali hajde onda upravo zbo toga da šaljivo govorimo o svemu. Što se mene lično tiče to je definitivno moja vrsta odbrambenog mehanizma... To je moj način da prihvatam situaciju u kojoj se nalazim(o), jer ukoliko je loše kao što je bilo onda bih se radije našalim sa svim tim nego li kukala”, kaže ona.

Perunovićeva potvrđuje i da u njenoj poeziji dominiraju lična iskustva, te smatra da bi se ova zbirka mogla posmatrati i kao njen dnevnik.

“Mislim da svaka pjesma odiše time, autobiografskim elementima, pa bih rekla da je ova zbirka kao jedan moj dnevnik. Mislim da je sve u njoj proživljeno, iako nekada ne bukvalno, naravno. Ovo su moji doživljaji koje ja ne umijem na drugačiji način da prenesem. Svakako je knjiga dobrim dijelom autobiografska i svakako da sam ja u njoj. Drago mi je i što ljudi koji me poznaju kada pročitaju ova djela to primijete i kažu ‘Ovo si tako ti’. Meni je drago kad to čujem”, ističe ona.

Perunovićeva dodaje i da su bile planirane promocije na primorju, kao na Beogradskom sajmu knjiga, ali zbog epidemiološke situacije sa virusom korona su odložene. Autorka kaže da ne žuri sa tim, a o svim aktuelnostima obavijestiće javnost. Istakla je da je posebno zahvalna recenzentkinjama zbirke “Ništa naročito”, profesoricama književnosti Lidiji Tomić i Svetlani Koprivici, kao i autorki ilustracije Ireni Milačić.

Čovjek nikad ne treba da bude potpuno zadovoljan

Violeta Perunović je prije nekoliko godina imala pripremljenu zbirku poezije koju je tik pred štampu, ipak, povukla i odlučila da sačeka.

“Jednom sam dobila savjet da pišem drugu zbirku jer ću prvom uvijek biti nezadovoljna. Drugi dio je bolji pa se nadam da je ova zbirka, iako ‘Ništa naročito”, bolja od prethodne, nikad objavljene”, kazala je Perunović jednom prilikom.

Od tada izabranih pjesama neke su našle mjesto u njenoj zvanično prvoj zbirci.

“Prije par godina sam napravila drugi odabir pjesama, ali kada je to trebalo da krene u štampu sve sam stopirala, jer nijesam bila u potpunosti zadovoljna. Taj materijal je stajao nekoliko godina, a onda sam napravila novi odabir za zbirku ‘Ništa naročito’. Malo je pjesama u njoj iz prve planirane zbirke i opet bih mnogo toga izmijenila, jer mislim da čovjek ne treba uvijek da bude do kraja zadovoljan, već uvijek treba da preispituje da li je njegov rad dovoljno dobar i zašto nije, jer uvijek može biti bolje. Ja tako kažem da je ova moja prva knjiga zapravo druga”, ispričala je Perunovićeva “Vijestima”.

Bonus video: