Film “Obrad” na prestižnom poljskom festivalu

Reditelj Branislav Milatović predstaviće svoje ostvarenje na Camerimage Film Festivalu

1960 pregleda 1 komentar(a)
Scena iz filma, Foto: Filmski centar Crne Gore
Scena iz filma, Foto: Filmski centar Crne Gore

Kratkometražni dokumentarni film “Obrad”, crnogorskog reditelja Branislava Milatovića, biće premijerno prikazan u međunarodnoj takmičarskoj selekciji kratkog dokumentarnog filma prestižnog Camerimage Film Festivala (International Film Festival of the Art of Cinematography Energa CAMERIMAGE), koji će se održati od 14. do 21. novembra u Poljskoj.

U pitanju je najznačajniji festival u svijetu posvećen direktorima fotografije koji je i godišnje mjesto okupljanja filmskih stvaralaca i profesionalaca u industriji. Takmičarska selekcija kratkog dokumentarnog filma ovog festivala je Američka filmska akademija odabrala kao kvalifikacionu u potencijalnim nominacijma za njihove nagrade “Academy Awards”.

Film “Obrad” donosi priču o Obradu Pavloviću koji je bibliotekar u Kotoru.

“U njegovom slučaju bibliotekar nije samo osoba koja izdaje knjige. Kada govorimo o Obradu, bibliotekar nije profesija. Ova riječ ga određuje kao čovjeka. Obrad je s vremenom razvio roditeljski odnos prema ovoj zaboravljenoj instituciji. Biblioteka je njegovo radno mjesto, njegova kuća i njegova sudbina - bitka koju vodi jednakim intenzitetom i koju niti gubi, niti dobija, samo je neprestano ponavlja...”, kazao je Milatović, a u opisu filma se dodaje i da je “Obrad” filmska priča o čovjeku koji, uprkos okolnostima, s velikom pažnjom i ljubavlju radi svoj posao.

Producenti su Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović, direktor fotografije Lazar Radić, izvršni producent je Nemanja Dragović, zvuk je radio Bobo Stanišić, pomoćnik reditelja je Pavle Simonović, saradnik na scenariju Milo Masoničić, asistent kamere Niko Tripunović, montažer je Vladimir Radovanović, dok je kolor korekciju radio Nikola Marinković.

“Obrad” je realizovan u produkciji firme Bitter Frames Production iz Podgorice, a podržao ga je i Filmski centar Crne Gore.

Bonus video: