Nagrada "Mali princ" prvi put crnogorskom piscu

Okončan sedamnaesti po redu međunarodni dječji festival "Vezeni most"

3134 pregleda 613 reakcija 3 komentar(a)
Vučinić, Foto: Privatna arhiva
Vučinić, Foto: Privatna arhiva

Ovogodišnji Međunarodni dječji festival “Vezeni most”, manifestacija književnosti za djecu i umjetnosti namijenjene djecu i mladima, završen je na svečan način – uručivanjem nagrada “Mali princ” za najbolju dječiju knjigu objevljenu 2019. godine u regionu.

Prvi put u 17 godina održavanja festivala se dogodilo da su, bodovanjem članova žirija, tri knjige na kraju imale isti broj poena. To su knjige “Djevojčica Tara i čarobno drvo”, Žarka Vučinića (Crna Gora), “Zmaj ispod Starog grada”, Krunoslava Mikulana (Hrvatska) i “Drama u podrumu gospođe Joje”, Dejana Aleksića (Srbija). Prema propozicijama sve tri knjige su ravnopravni osvajači ovogodišnje nagrade “Mali princ”. Tako, ovo najveće regionalno priznanje prvi put putuje i u Crnu Goru, crnogorskom piscu Žarku Vučiniću.

foto: Privatna arhiva

“Mali princ” je na završnoj svečanosti uručen i ovogodišnjem dobitniku za stvaralački doprinos zarvoju dječije književnosti u Bosni i Hercegovini, Rizi Džafiću, književniku i dugodišnjem istraživaču u oblasti tog književnog roda, jednom od osnivača katedre za dječju književnost na Pedagoškom fakultetu u Bihaću, saopštili su organizatori.

Međunarodni dječiji festival "Vezeni most" jedina je manifestacija te vrste u Bosni i Hercegovini i jedna od značajnijih u regionu. Organizator je Udruženje prijatelja knjige “Mali princ” Tuzla, u raznovrsnim programskim aktivnostima i sadržajima svake godine se animira više hiljada mališana i dvadesetak umjetnika, a nagrada "Mali princ" najznačajnije je regionalno priznanje za dječiju knjigu.

Bonus video: