Čeka se otvaranje kuće Iva Andrića

Prilikom rekonstrukcije vođeno je računa da to neće biti kuća za život, već muzeološko-kulturološki prostor

3063 pregleda 1 komentar(a)
Kuća Iva Andrića, Foto: Slavica Kosić
Kuća Iva Andrića, Foto: Slavica Kosić

Rekonstrukcija kuće nobelovca Iva Andrića na Toploj u Herceg Novom, nakon skoro dvije godine, privedena je kraju, javlja Radio Jadran. Iako je svečano otvaranje bilo predviđeno za juče, 28. oktobar, povodom Dana opštine Herceg Novi, ceremonija je odložena dok se zdanje ne opremi.

Za uređenje Andrićeve kuće utrošeno je 119 hiljada eura obezbijeđenih projektom “Co.Co.Tour”, a dodatne radove koji su odvojeno ugovarani finansirala je lokalna uprava.

Rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, Simonida Kordić, kazala je da se očekuje namještaj, te da će otvaranje biti pripremljeno u skladu sa epidemiološkim mjerama. Ona je istakla da su izgled i duh kuće u potpunosti sačuvani, što je bila namjera “kako bi reflektovali ono što je bio duh pisca, njegove supruge i njihovo viđenje kulture stanovanja, kao i Herceg Novog, koji su izabrali za život”.

„Osim kostura kuće, sve drugo je bilo oronulo. U potpunosti je izvršena restauracija enterijera, neki dodaci i intervencije koje su napravljene kada je kuća nažalost bila kafana su sklonjeni i vraćeno je sve u izvorni izgled. Obavljeni su zidarski, molerski, stolarski radovi, zamijenjene instalacije, novi podovi, pločice, nova kupatila... Kada je riječ o namještaju, sačuvali smo neke stvari koje su ostale, iako ih nije bilo mnogo - ogledalo sa konzolom, polica za knjige… Sada moramo nabaviti adekvatnu rasvjetu, fotelje, stolice, pultove i slično, kao i eksponate koje ćemo naknadno nabavljati, a koji moraju odražavati duh tog vremena, šezdesete i sedamdesete godine prošlog vijeka“, rekla je Kordić.

Ona je istakla da je prilikom opremanja enterijera vođeno računa da to neće biti kuća za život, već muzeološko-kulturološki prostor, što znači da je obezbijeđen “slobodan protok posjetilaca kroz kuću, pristupne rampe za OSI, adekvatne sanitarne čvorove prema javnom prostoru i slično”. U planu je i postavljanje interaktivnog totema - stuba sa led ekranom, koji će moći da koriste posjetioci preko kojeg će dobijati informacije, ne samo o događanjima u kući i životu Iva Andrića, već i o drugim dešavanjima u gradu. Bašta će dobiti posebno osvjetljenje i novo hortikulturno uređenje.

“Od oko 50 vrsta raznih biljaka prije početka radova sačuvane su neke koje su mogle da prežive radove, druge su uklonjene i zamijenjene novim zasadima. U dvorištu je obavljena drenaža terena, a isparcelisane zelene površine zasute su novom zemljom, dok je čitav spoljni prostor obložen kamenom”, navodi Radio Jadran.

Jedna od naknadnih izmjena, mimo projekta, bilo je uklanjanje “verande kružnog oblika” u južnom dijelu bašte. To guvno nije postojalo za vrijeme dok je Andrić koristio zdanje, već je kasnije postavljeno dok je u kući bio restoran.

Rekonstrukcija vrijedna više od 120 hiljada eura sprovodi se kroz prekogranični projekat Co.Co.Tour, a realizator je Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi. Projekat je odobren u okviru programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Građevinske radove izvodio je međunarodni konzorcijum „Hills & Waters“ i „Boka gradnja“. Radovi su počeli u novembru 2018. godine, kada je kuća otvorena kao “objekat u rekonstrukciji”.

Bonus video: