Njegoševa misao ne poznaje granice

“Ova nagrada je još jedna satisfakcija i potvrda da je Njegoševa misao velika, neprevaziđena, da ne priznaje ni granice, ni prostore, ni vrijeme”, kaže glumac Crnogorskog narodnog pozorišta

6066 pregleda 1 komentar(a)
Marunović, Foto: Privatna arhiva
Marunović, Foto: Privatna arhiva

Iako je izvedena više od 1.500 puta širom svijeta i dobila brojne svjetske nagrade, od 1988. godine kada je postavljena, monodrama “Potonja ura Njegoševa” u izvođenju Slobodana Marunovića i danas je aktuelna, a priznanje je ovoga puta stiglo sa kosovskog festivala monodrame Monoakt, koji je završen preksinoć u Peći, gdje je predstava osvojila Gran pri festivala.

Za Marunovića je važno i ovo priznanje, kaže on, ali i samo učešće na ovom festivalu u okolnostima koje diktira pandemija virusa korona.

“Ova nagrada je još jedna satisfakcija i potvrda da je Njegoševa misao velika, neprevaziđena, da ne priznaje ni granice, ni prostore, ni vrijeme”, kaže glumac Crnogorskog narodnog pozorišta.

Podsjećajući da je u svojoj dugogodišnjoj karijeri sa CNP-om često igrao na sceni pećkog pozorišta, zadovoljan je što su ljudi u publici većinom bili mladi i razumjeli predstavu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što su mnogi razumjeli naš jezik, a drugi su mi rekli da su razumjeli predstavu na osnovu emocija koje su dolazile sa scene preko riječi velikog vladike Petra II Petrovića Njegoša, koje je Slobodan Tomović, kao vrsni poznavalac Njegoševog djela utkao u ovo dramsko djelo, a koje je režirao Blagota Eraković. Predstavu sam igrao širom svijeta i jednako je razumiju u Australiji, Americi, Švedskoj, Francuskoj, u nekom selu, bilo kojem prostoru gdje ta riječ odzvanja suštinski, esencijalno i tiče se svakog čovjeka na ovoj planeti. Njegoš je svjetski, univerzalan pisac. Ono o čemu on govori i pjeva u svojim djelima je vaseljenska priča o životu, smrti, sudbini, Bogu, ljubavi, svemu onome što svakog čovjeka u životu opterećuje”, rekao je Marunović za RTK2.

Na programu 12. Internacionalnog festivala Monoakt izvedeno je pet predstava pozorišta iz Bugarske, Kosova, Hrvatske i Crne Gore. I pored svih teškoća u organizaciji festivala i odgađanja od juna do kraja oktobra, organizatori su zadovoljni realizovanim.

“Imali smo dobar program, dobro smo svi sarađivali. Ovim festivalom otvorili smo vrata pozorišta nakon pauze od nekoliko mjeseci i već sad počinjemo da pripremamo festival za narednu godinu, nadamo se u boljim okolnostima”, kazao je direktor Monoakta Mentor Zumberaj.

Bonus video: