"Lica mog vremena" otvorila "Novembarske dane"

Na dva nivoa gardske galerije Miljanić je izložio svoje foto-portrete nekih znamenitih i svima poznatih Tivćana koji su, svaki iz svog ugla i domena posla kojim se bavio, obilježili posljednjih pedesetak godina tog grada

1573 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Dragan Redžo
Foto: Dragan Redžo

Otvaranjem izložbe fotografija "Lica mog vremena" autora Duška Miljanića u prostorijama JU Muzej i galerija Tivat, počeo je program manifestacije "Novembarski dani" koja se u Tivtu priređuje povodom 21. novembra – dana te opštine.

Na dva nivoa gardske galerije Miljanić je izložio svoje foto-portrete nekih znamenitih i svima poznatih Tivćana koji su, svaki iz svog ugla i domena posla kojim se bavio, obilježili posljednjih pedesetak godina tog grada.

Ovaj višestruko nagrađivani umjetnički i dokumentarni fotograf iz Tivta kroz svoja djela napravio je svojevrsni omaž tim ljudima, ali i specifičnom tivatskom načinu života i atmosferi koja je nekada karakterisala ovaj mali primorski gradić.

Istoričarka umjetnosti istoričarku Mirjana Dabović Pejović koja je otvorila izložbu, istakla je da serija forografija nazvana "Portreti mojeg vremena" sublimira "ono što znači duh mjesta ovog grada".

"Kao pokretači kulturnog i društvenog života grada šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, ovi neumorni Tivćani i Tivćanke bili su nosioci promjena, svojim predanim radom i mnogim skoro pionirskim poduhvatima tada maloj provincijalnoj sredini donijeli duh modernog svjeta. Zahvaljujući neumornom djelovanju postali su sinonim primorskog šarma, ljepote uživanja u malim zadovoljstvima i ritualima koji čine život", istakla je ona.

U susret 21. novembru, danu kada je Tivat oslobođen u Drugom svjetskom ratu, lokalna uprava u saradnji sa javnim ustanovama i institucijama, sportskim kolektivima i nevladinim organizacijama, priređuje cjelomjesečni program različitih kulturnih i sportskih dešavanja.

foto: Dragan Redžo

Ovogodišnji program "Novembarskih dana" trajaćedo 27. novembra i obuhvatiće oko 30 različitih programa i događaja. U pitanju su izložbe, pozorišne predstave, promocije knjiga i drugih publikacija, koncerti, tradicionalne svečane aktivnosti na sam Dan opštine, sportski događaji...

"Ove godine Dan opštine dočekujemo u specifičnim okolnostima epidemije, ali mu se radujemo i ulažemo jednak entuzijazam u organizaciju događaja, kako bismo građanima ponudili različite sadržaje, ali i kako bismo na dostojan način obilježili praznik grada. Posebna pažnja usmjerena je na to da sve aktivnosti budu organizovane u skladu sa važećim mjerama zaštite od koronavorusa, pa je i sam program prilagođen tome", rekao je predsjednik Opštine Tvat Željko Komnenović.

Sam Dan Opštine 21. novembra obilježiće tradicionalna trka mira "Ivo Belan", polaganje vjenaca na spomenik palim borcima NOR-a, ceremonija predaje opštinske zastave odredu Bokeljske mornarice i svečana sjednica Skupštine opštine uz ograničen broj zvanica.

foto: Dragan Redžo

Građanima će biti predstavljen četvrti praznični broj izdanja "Sa požutjelih stranica", koji ove godine za temu ima pozorišni život u Tivtu kroz vrijeme. I ovog je puta uređivački tim koji čine Dubravka Nikčević, Ana Ivanović i Slavko Krstović, sabrao najinteresantnije arhivske tekstove i autentične stare fotografije na ovu temu. Izuzev štampanog, ovo će se izdanje naći i na sajtu Opštine Tivat, u elektronskom formatu.

U realizaciji programa "Novembarskih dana" učestvuju organi lokalne uprave, JU "Centar za kulturu" Tivat, JU "Muzej i galerija" Tivat, Turistička organizacija Tivat, preduzeće Brand New Tivat, obrazovne ustanove, brojne nevladine organizacije i sportski klubovi.

Ove godine zbog situacije sa koronavirusom, izostaće događaji koji podrazumijevaju okupljanje građana u većem broju i masovniju posjećenost.

Bonus video: