Izložba „Umjetnost je ženskog roda” u Bijelom Polju

Umjetnička djela studenata i studentkinja Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja kroz različite umjetničke forme skreću pažnju na položaj žena u crnogorskom društvu, rodne stereotipe i neravnopravnost žena i muškaraca

1958 pregleda 0 komentar(a)
Dio postavke, Foto: Privatna arhiva
Dio postavke, Foto: Privatna arhiva

Izložba “Umjetnost je ženskog roda”, koju “Sigurna ženska kuća” realizuje sa Fakultetom likovnih umjetnosti sa Cetinja, biće otvorena danas u Bijelom Polju, u 12 časova u galeriji JU Centar za kulturu “Vojislav Bulatović - Strunjo”.

Umjetnička djela studenata i studentkinja slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna kroz različite umjetničke forme skreću pažnju na položaj žena u crnogorskom društvu, rodne stereotipe i neravnopravnost žena i muškaraca.

“Cilj projekta je doprinijeti eliminaciji rodnih stereotipa kod građana/ki putem umjetničkih formi, koje će ujedno biti i početak oblikovanja kulture u Crnoj Gori koja ruši patrijarhalnu ideologiju i neravnomjeran položaj žena”, navodi se u saopštenju “Sigurne ženske kuće”.

Svoja djela, nakon izložbi u Podgorici i Nikšiću, u Bijelom Polju predstaviće: Mia Vujović, Sara Laličić, Azra Mehonjić, Dubravka Tomičić, Maja Marinović, Nikola Pavlićević, Lana Bulatović, Miloš Kontić, Bosiljka Bakočević, Jovana Mrvaljević, Nikola Matičić, Ivana Radulović, Malika Tulebayeva, Viktorija Perošević, Iva Marinović, Milena Mandić, Marija Radusinović, Masto Uljarević, Sara Petrović.

“Prisustvo rodnih stereotipa direktno utiče na percipiranje izbora žena, koje se prepliće u svim sferama, te za posljedicu imamo visok stepen nezaposlenosti žena, nedovoljnu zastupljenost žena na pozicijama na visokom nivou, te visok stepen rodno zasnovanog nasilja. Rodni stereotipi ne smiju biti uzrok ugrožavanja osnovnog ljudskog prava, prava na jednakost, te žene ne smiju biti isključene, omalovažene, diskriminisane, ponižene i žrtve nasilja, samo zato što su žene”, poručuju organizatori projekta.

Projektom je planirano organizovanje izložbi u pet crnogorskih opština, i to Podgorici, Bijelom Polju, Nikšiću, a slijede i izložbe u Kotoru i Cetinju. Izložbe će biti završene organizovanjem događaja i uručivanjem nagrada za najbolja umjetnička djela po procjeni komisije.

Bonus video: