Film "Čarter" najbolji na Forteci

Nagrade 4. Forteca International film festivala

1591 pregleda 0 komentar(a)
Iz filma "Charter", Foto: Screenshot/Youtube
Iz filma "Charter", Foto: Screenshot/Youtube

Na nedavno završenom 4. Forteca međunarodnom festivalu filma Perast 2020. nagradu za najbolji film osvojio je “Charter”, rediteljke Amande Karnel, a prema odluci žirija koji su činili scenarista Obrad Nenezić, scenaristkinja Jovana Bojović i reditelj Vuk Marković.

“Radi se o jednom toplom filmu u ledenom ambijentu, o borbi, slomu, pepelu i izdizanju jedne žene bez prava na garantni rok, na koji, doduše niko nema pravo. ‘Charter’ je ispričan na jedan sasvim prijemčiv, neopterećujući i čist način koji je u digitalnoj eri potreban savremenom čovjeku i kao savjest i savjet”, navodi se u obrazloženju.

Nagrada za žensko prisustvo na filmu dodijeljena je za glumačko ostvarenje Ane Dahl Torp, takođe ostvarenje “Charter”, iz razloga “što je bol i osjećanja lika iskreno i uvjerljivo podijelila sa gledaocem”, ali i Natacha Guyon za ulogu u filmu “Bazen”, Andersa Lenberga, “koje je na oštroj ivici ukusa u sukobu ili sretanju generacija, a koje ostaje na stilizovanoj glumi koja otkriva i budi, a nijednog trenutka ne sklizne u neukus”, navodi žiri.

Specijalnu nagradu dobio je Andreas Lenberg, za film “Bazen”, i to “za najbolji savremeni rediteljski pristup i stilizaciju, koji je najneobičniji i najinteresantniji”, smatra žiri, ali i film “Sacršeni pacijent” i jedan dokumentarac.

“Koristeći se retro stilom pravi posebnu atmosferu u filmu koja je u uskoj komunikaciji sa temom i idejom, utičući na autentičnost likova i karaktera, ostvarujući jak autorski pečat. Pored toga, film ‘Perfect patient’, odskače od ostalih filmova ne samo zbog toga što je jedini žanrovski film u ovoj selekciji, nego i produkciono (sa sigurno većim budžetom). Nasumnjivo zaslužuje specijalnu nagradu za upečatljiv žanrovski izraz. Dokumentarni film ‘The man who played with fire’ osvojio je Specijalnu nagradu za aktuelnost i odbir teme i ideje, kao i zbog svoje angažovanosti”, ističe se u saopštenju žirija.

Ovogodišnji festival Forteca (Forteca International Film Festival Perast, Montenegro) ove godine je organizovan u Centru za kulturu Kotor, u sali Kina “Boka”, umjesto u Perastu, a inicijatorka i organizatorka je glumica, rediteljka i producentkinja Jelena Ivanišević Paunović, poznatija kao Jelena Mila koja teži da kinematografijom upozna i spoji kulturu i umjetnost sjevera i juga Evrope. Ona paralelno organizuje i doskorašnji “Balkan New Film Festival”, sada “Balkan Nordic Film Festival” koji pokriva četiri nordijske zemlje - Norvešku, Švedsku, Finsku i Island.

Bonus video: