Vojvodiću nagrada publike u Brestu

Debitantsko ostvarenje “Posjeta” Đorđa Vojvodića prikazano je na 35. Brest European Short Film Festivalu, u selekciji Evropskog filma

1318 pregleda 45 reakcija 0 komentar(a)

Nakon nagrade za najbolji debitantski film na festivalu “Balkans Beyond Border” u Izmiru u Turskoj, nova nagrada za debitantski kratkometražni igrani film „Posjeta“, mladog crnogorskog reditelja Đorđa Vojvodića stigla je sa 35. izdanja Brest European Short Film Festivala.

Od gotovo dvije hiljade prijavljenih kratkih filmova, selektori su izabrali 35 ostvarenja koja su bila prikazana na ovogodišnjem festivalu u Brestu, u Francuskoj, a „Posjeta“ je osvojila nagradu publike u selekciji Evropskog filma. Festival se održao onlajn, shodno situaciji u vezi sa pandemijom virusa korona, od 10. do 15. novembra.

Povodom nagrade, reditelj Vojvodić je izjavio da je zahvalan publici što je izabrala baš njegov film kao najbolji u kvalitetnoj selekciji filmova iz čitave Evrope. On dodaje i da je to dobra preporuka za film za naredne festivale, kao i za sljedeću godinu. On je u intervjuu za “Vijesti” povodom priznanja u Izmiru kazao da nagrade ne predstavljaju polazni motiv u njegovoj potrebi da se bavim filmom i potvrdio da su za život ostvarenja svakako važna.

U produkciji ABHOfilma, “Posjeta” je do sada prikazana na više značajnih festivala kao što su Motovunski filmski festival, Brisel Film Festival, DokuFest, Tirana International Film festival, a očekuju se i prikazivanja na Drim Short Film Festivalu u Makedoniji, kao i na Zagreb Film Festivalu.

„Posjeta“ prati Stefana, studenta na studijama u Berlinu. Jedna kratka vikend posjeta roditelja izmijeniće njegov život i poremetiti čitav njegov svijet, navodi se u sinopsisu filma. Pored događaja koji pod lupu stavljaju jednu crnogorsku porodicu u 21. vijeku, Vojvodić se poigrava mnoštvom drugih tema i problema koji iako su se iznenada otvorili - ostaju zatvoreni i skriveni.

Uloge tumače: Vule Marković, Dubravka Drakić, Marko Baćović, Slaviša Čurović, Maja Šarenac, Marija Labudović, Omar Bajramspahić i Pavle Popović. Producenti filma su Snežana Nikčević, Ivan Đurović i Đorđe Vojvodić, direktor fotografije Lazar Radić, scenograf Ognjen Smolović, kostime je radila Lina Leković, a scenario za film potpisuje Maja Todorović.

Projekat je podržao Filmski centar Crne Gore na konkursu za kratkometražni igrani film.

Vojvodić je ranije “Vijestima” otkrio i da trenutno radi na scenariju za svoj novi kratkometražni film koji će “biti radikalniji i sasvim drugačiji od prethodnog”, jer će se više baviti stilizacijom, a manje narativom. Vojvodić je već nekoliko godina angažovan na različitim projektima u Srbiji, među kojima su “Senke nad Balkanom”, “Žigosani u reketu”, “Ajvar”, “Šavovi”, te film i serija “Toma” na kojima trenutno radi.

Bonus video: