Premijere na čekanju, a nove predstave stižu

Iz CNP-a poručuju da je završen proces rada na predstavi “Posjeta” i da će do kraja mjeseca početi rad na dva nova komada, iako još uvijek nije izvedena ni predstava “Smrt i njeni hirovi” iz prošle sezone

2489 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave “Posjeta”, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave “Posjeta”, Foto: Duško Miljanić

Crnogorsko narodno pozorište (CNP) saopštilo je da je izvedena pretpremijera predstave „Posjeta“ 20. novembra, te da je tako i završen rad na tom projektu. Komad nastaje po motivima drame „Posjeta stare dame“ Fridriha Direnmata, u režiji značajnog evropskog reditelja Aleksandra Morfova.

“Uz izuzetne napore u prethodna dva mjeseca, da u okolnostima pandemije virusa korona ne dođe do prekida rada, te da se sačuva zdravlje glumaca, umjetničke ekipe i svih zaposlenih, Crnogorsko narodno pozorište uspjelo je da producira novu predstavu. Poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, u ovom trenutku nažalost, nije moguće predstavu izvesti pred publikom”, navodi se u saopštenju iz CNP-a.

Oni navode da je epidemiološka situacija u toj kući stabilnija.

“CNP je spremno da, u skladu sa mjerama koje budu propisane, predstavu premijerno izvede pred svojom publikom ili da snimak predstave prikaže u saradnji sa televizijama ukoliko restriktivne mjere budu na snazi duže nego što je očekivano. Pored ‘Posjete’ svoj pozorišni život pred publikom čeka još jedna predstava čija je premijera odložena, ‘Smrt i njeni hirovi’ Žozea Saramaga u režiji Lidije Dedović”, kažu u saopštenju.

I iako komad “Smrt i njeni hirovi” čeka na premijeru od marta kada je odložena usljed početka mjera u borbi protiv kovida-19, a ni za “Posjetu” nije najavljeno kada se može očekivati, iz CNP-a najavljuju i da će do kraja novembra početi rad na nova dva pozorišna projekta.

Glavne uloge u predstavi “Posjeta” igraju prvaci Crnogorskog narodnog pozorišta Varja Đukić i Mirko Vlahović, kao i Slobodan Marunović, Aleksandar Radulović, Slavko Kalezić, Nikola Perišić, Nada Vukčević, Danilo Čelebić, Jelena Nenezić Rakočević, Jelena Minić, Jovan Dabović, Pavle Prelević, Stevan Vuković, Jelena Laban i Jelena Šestović.

Autorski tim čine dramaturg Stefan Bošković, scenograf i kostimograf Nikola Tormonov, Morfov je radio dizajn zvuka i izbor muzike, kompozitorka, aranžerka i instruktorka pjevanja je Nina Perović, lektorka Jelena Šušanj i izvršna producentkinja Nela Otašević.

Bonus video: