Nagrada Gonkur za Ervea le Telijea

Le Telije (63), matematičar po obrazovanju, bivši novinar i predsjednik književnog udruženja Ulipo osvojio je najviše glasova žirija Akademije za roman “Anomalija”

2779 pregleda 0 komentar(a)
Dobitnik nagrade Gonkur, pisac Erve le Telije, Foto: Reuters
Dobitnik nagrade Gonkur, pisac Erve le Telije, Foto: Reuters

Francuska književna nagrada Gonkur dodijeljena je na onlajn konferenciji piscu Erveu le Telijeu za roman “L’Anomalie” (Anomalija).

Le Telije (63), matematičar po obrazovanju, bivši novinar i predsjednik književnog udruženja Ulipo osvojio je najviše glasova žirija Akademije Gonkur. Pisac je rekao da nikada nije očekivao neku nagradu kao što je Gonkurova i dodao da ne piše djela da bi dobio nagradu i tako i ne razmišlja da je može osvojiti.

“Anomalija” je osmi roman Le Telijea, koji govori o čudnom događaju, odnosno letu Pariz-Njujork koji se dogodio dva puta, sa istim putnicima i u razmaku od nekoliko mjeseci. Roman posjeduje razne žanrove - crnog romana, klasične književne priče i izvještaje o sudskim ispitivanjima.

Ovogodišnja dodela je održana onlajn, umjesto u pariskom restoranu Druan, kao što je tradicija.

Nagrada Gonkur ustanovljena je 1903. godine i o dobitniku obično odlučuje žiri, koji se sastaje svake godine u čuvenom pariskom restoranu Druan.

Priznanje, iako finansijski simbolično, obezbjeđuje književniku status zvijezde i bolju prodaju djela.

To priznanje su, između ostalih, dobili poznati književnici, kao što su Marsel Prust, Andre Malro, Simon de Bovoar i Margerit Diras.U Parizu je, takođe onlajn, dodijeljena druga francuska književna nagrada Renodo, koja je pripala spisateljici Mari-Elen Lafon za roman “Histoire du fils” (Sinovljeva priča). Nagradu Renodo za najbolji esej dobio je Dominik Fortije, za delo “Les Villes de papier” (Gradovi od papira).

Bonus video: