"Djeca su presrećna, kao i mi, jer svjedočimo njihovoj kreativnosti, mašti i dosjetljivosti..."

Djeca u “Sovicama” objašnjavaju razne pojmove, a upravo je projekat, ističe direktorica, osmišljen tako da razvija intelektualne sposobnosti djece

3752 pregleda 41 reakcija 0 komentar(a)
: Roditelji jedva čekaju narednu epizodu, Foto: Privatna arhiva
: Roditelji jedva čekaju narednu epizodu, Foto: Privatna arhiva

Podgorička Osnovna škola “Savo Pejanović” pokrenula je zanimljiv projekat “Sovice” za najmlađe, u kojima pametne glavice objašnjavaju određene pojmove.

U projektu, prema riječima direktorice Biljane Krivokapić učestvuju učenici od prvog do trećeg razreda, a svi imaju pozitivne utiske.

“Djeca su presrećna, kao i mi, jer svjedočimo njihovoj kreativnosti, mašti i dosjetljivosti pri pronalaženju načina da odgovore na pitanja. Svakom djetetu postavljamo pitanja koja su prilagođena njegovom uzrastu”, objašnjava Krivokapić.

Djeca u “Sovicama” objašnjavaju razne pojmove, a upravo je projekat, ističe direktorica, osmišljen tako da razvija intelektualne sposobnosti djece.

“Cilj je da se kroz igru i zabavu dostigne mogućnost slobodnog izražavanja, što doprinosi njihovom daljem učenju i radu. Upravo iz tog razloga, pojmovi koje obrađujemo ne moraju biti iz njihovog svakodnevnog života, već želimo čuti objašnjenje iz njihove percepcije. To je i bio početni cilj, tj. da ‘Sovice’ budu zabavnog karaktera, da se oslanjaju na pitalice, mozgalice, sa svrhom da doprinesu dječijem razvoju”, ističe Krivokapić.

Cilj projekta Sovice je da razvija intelektualne sposobnosti kod djece
Cilj projekta Sovice je da razvija intelektualne sposobnosti kod djece foto: Privatna arhiva

Pripreme za učesnike “Sovica” postoje, ali se odnosi samo u dijelu nastupa pred kamerom.

“Na ovaj način doprinosimo i jačanju vještina javnog nastupa”, smatra Krivokapić.

Ona je pohvalila i roditelje, kao glavne partnere svih školskih aktivnosti, da su i ovoga puta bili na vrhuncu svog zadatka, davanjem saglasnosti za učestvovanje djece u projektu.

“Nakon emitovanja prve epizode ‘Sovica’ imali smo puno pozitivnih komentara i pitanja kada će biti sljedeća epizoda. Kao potvrda da su ‘Sovice’ prepoznate kao osvježenje koje je bilo potrebno školskom životu jeste i donacija roditelja u vidu opreme koja će se u buduće koristiti za snimanje novih epizoda”, pohvalila se Krivokapić.

U ovakvim projektima obično ima i zanimljivih odgovora, a koji su to na direktoricu ostavili poseban utisak, otkriva:

“Ima mnogo lijepih utiska i simpatičnih odgovora sa proteklog snimanja, a neki od njih su: ‘Mađioničar je neko ko izbacuje zeke iz njegove kape’. ‘Mašinovođa je čovjek koji popravlja mašine kada se one pokvare’. ‘Džentlmen je onaj što leti i ima plašt’. ‘Računovođa je čovjek koji kuca fakture, pravi basne, bajke, daje platu i svašta ostalo’. ‘Violinski ključ otvara violinske stvari’”, nabraja Krivokapić.

Sem zaposlenih u školi, prijatelji ove ustanove koji su svojim doprinosom omogućili da projekat zaživi jesu Radovan Žarić i Gorica Milačić, a plan je da “Sovice” postanu njihova redovna aktivnost u svim naredni generacijama.

Tokom snimanja neke pojmove djeca pogrešno protumače. Za razliku od komercijalnih televizija kod kojih pogrešni odgovori dovode do veće gledanosti, škola je obrazovna ustanova pa im pristupaju na drugačiji način.

“Dječija percepcija je drugačija nego ona koju imaju odrasli. Djeca se ne plaše da kažu mišljenje i o stvarima koje su im možda nepoznate, jer vole da maštaju i na svoj način odgovore. Htjeli smo da iskoristimo taj trenutak, i ‘Sovice’ su pečat svemu tome”, smatra Krivokapić.

Upravo je čar ‘Sovica’, tvrdi, čuti autentična dječija poimanja određenih termina.

“Nijedan njihov odgovor nije pogrešan - iz njihovog ugla u ovom razvojnom periodu, ovakvi odgovori su i očekivani. Po završetku snimanja djeci se objasne termini koji su obrađivani”, priča Krivokapić.

Bonus video: