Gradsko pozorište najavilo repertoar

Decembarski program počinje devetog u mjesecu, premijerom predstave “Tri praseta”

1804 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Gradsko Pozorište
Ilustracija, Foto: Gradsko Pozorište

Uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji u zemlji i inostranstvu, Gradsko pozorište Podgorica pokazuje da misli na publiku, pa je tako najavljen i repertoar za decembar, iako je, na primjer, za prethodni mjesec otkazan. U svakom slučaju, ostaju jedina teatarska kuća u Crnoj Gori koja se javno nada povoljnijim uslovima za izvedbu predstava.

Premijera predstave “Tri praseta” biće upriličena devetog decembra u podne, u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”. Predstava je nastala po tekstu Stevana Koprivice u režiji mladog Aleksandra Jovanovića.

“Ova verzija bajke naslanja se na poetiku crtanih filmova sedamdesetih godina prošlog vijeka, čiji su antologijski junaci bili Duško Dugouško, Patak Dača, Pera Kojot i družina. Pomalo antijunaci, a pomnogo sublimati naših mana i vrlina. Ovaj komad, namijenski pisan za Gradsko pozorište u koronarnim uslovima ima ambicije da bude zabavan, da iz zabave priostekne neko pitanje, namijenjen je malim ljudima od tri godine pa još malo više od tri, podjednako kao i njihovim mamama i tatama, dekama i bakama, bez ograničenja u uzrastima”, ističe se u najavi.

Predstava “Pukovnik ptica” po tekstu Hrista Bojčeva, u režiji Marka Manojlovića 16. decembra gostuje u Centru za kulturu Tivat gdje će biti izvedena u 20 časova.

Još jedno gostovanje slijedi 19. decembra, u Sarajevu, u sklopu petog festivala “Dani Jurislava Korenića”. Koprodukcija Gradskog pozorišta, predstava “Don Kihot”, po tekstu Vedrane Božinović i u režiji Andraša Urbana, biće izvedena u Kamernom teatru 55 u 20 časova.

Jubilarno, 50. izvođenje komada “Slasti slave sa Večernje scene Gradskog, planirano je za 24. decembar u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”. Tekst „Glorious“ britanskog pisca Pitera Kiltera nastao je po istinitoj priči velike operske dive Florens Foster Dženkins koja nije znala ali je voljela da pjeva, a predstavu je adaptirao i režirao Stefan Sablić. U njoj igraju: Dubravka Drakić, Mladen Nelević, Vesna Vujošević Labović/Katarina Krek, Ivana Mrvaljević i Smiljana Martinović.

Predstava “Maca Papučarica”, po teksti i u režiji Davora Dragojevića, a po motivima priče Ele Peroci, najavljuje se za 26. decembar u 12 časova, u Velikoj sali KIC-a.

Na Dan pozorišta, 27. decembra u 20 časova, planirano je izvođenje predstave “Pukovnik ptica” po tekstu Hrista Bojčeva, u režiji Marka Manojlovića. Dan Gradskog pozorišta biće obilježen u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Bonus video: