"Quo Vadis, Aida?" otvara 11. festival "Ubrzaj"

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima, uz simboličan moto “Pod maskom”, počinje 10. i održava se u onlajn formatu do 14. decembra. Program i ostale informacije dostupni su na zvaničnom sajtu ubrzaj.me

4863 pregleda 1 komentar(a)
Ovogodišnji moto festivala je "Pod maskom", Foto: CGO
Ovogodišnji moto festivala je "Pod maskom", Foto: CGO

Popularni regionalni film “Quo Vadis, Aida?” u režiji Jasmile Žbanić, a koji je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu na Venecijanskom filmskom festivalu, a izabran je i kao bosanskohercegovački kandidat za Oskara, otvoriće ovogodišnje, 11. izdanje Festivala filma o ljudskim pravima “Ubrzaj 2020”, u četvrtak u 20 časova.

“Film ‘Quo Vadis, Aida?’ je priča o okrutnosti rata i opasnosti nacionalizma. Vraća nas u jul 1995. godine, u Bosnu. Aida prevodi za Ujedinjene nacije, u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji traže zaštitu u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima - spas ili smrt? Koji bi korak trebala preduzeti? Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić”, ističe se u najavi.

Film o Srebrenici, rediteljke Jasmile Žbanić, na programu 10. decembra u 20 časova
Film o Srebrenici, rediteljke Jasmile Žbanić, na programu 10. decembra u 20 časovafoto: CGO

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima, uz simboličan moto “Pod maskom” biće održan u tradicionalnom terminu.

Počinje na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, i traje do 14, ali ove godine u onlajn formatu.

Program, kao i sve informacije i detalji dostupni su na zvaničnom sajtu ubrzaj.me.

Repertoar obuhvata 15 motivišućih filmova najnovije produkcije koji su već uspjeli da se predstave na prestižnim festivalima, privuku publiku i kritiku širom svijeta i dobiju brojna priznanja.

Prvog dana je na repertoaru i uspješni prvijenac “Posjeta” crnogorskog reditelja Đorđa Vojvodića, u 22 časa.

Film je nagrađen na ovogodišnjem “Balkans Beyond Borders Short film festivalu” u Izmiru i donosi priču o Stefanu, studentu iz Crne Gore koji živi u Berlinu.

“Jedna kratka vikend posjeta roditelja izmijeniće njegov život i poremetiti čitav njegov svijet. Glavne uloge tumače Vule Marković, Dubravka Drakić, Marko Baćović, Slaviša Čurović, Maja Šarenac, Marija Labudović, Omar Bajramspahić, Pavle Popović”, najavljuju organizatori iz Centra za građansko obrazovanje.

“Kultura ljudskih prava još nije zaživjela u Crnoj Gori, iako je dosta učinjeno na ovom polju u dijelu unapređenja zakonodavnog okvira. Tome direktno doprinosi nedovoljno razvijena svijest o ljudskim pravima, načinima njihovog ostvarivanja, oblicima kršenja i mehanizmima zaštite. Pitanje koje nas je nagnalo na traženje drugačijeg, inovativnijeg i svježijeg načina komuniciranja problematike ljudskih prava u našoj sredini bilo je - kako učiniti ova pitanja osjetljivijim, bolnijim i prisutnijim? Upravo provokativan i neposredan, medij filma predstavlja odličan način da pogledamo u lice žrtvama i dželatima, nepodnošljivim nepravdama i nevjerovatnim herojstvima, slabosti i snazi ljudskog u savremenom dobu”, poručuje ekipa okupljena oko jedinog festivala o ljudskim pravima u Crnoj Gori.

Oni dodaju da je cilj da posredstvom filma doprinesu podizanju svijesti građana/ki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unapređenja, “kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu”.

Na repertoaru drugog dana su filmovi: u 18 časova “Genderbende” u režiju Sophie Dros, u 20 časova “Jalda” reditelja Massouda Bakhshia, i u 22 “Šta ćeš uraditi kad svijet gori?” reditelja Roberta Minervinija.

Film “Ozračeni” u režiji Rithy Panh je na repertoaru 12. decembra u 18 časova, u 20 “Instinkt” Haline Rejin, a u 22 “Forum” Marcusa Vettera. Četvrti dan festivala, naredna nedjelja, počinje u 16 časova filmom Ada Hasanovića iz Bosne i Hercegovine “Nek je što šarenije”, nastavlja se u 18 časova filmom “XY Čelsi” Tim Travers Hawkinsa, a zatim u 20 slijedi regionalno popularni hrvatski film “Mare” Andree Štake, dok će u 22 časa biti prikazana “Udarna vijest” Tomasa Bojara.

Program se zatvara u ponedjeljak kada su na repertoaru novi film Aleksandra Reljića ”Proces Sandžak” u 18 časova, u 19 “Obojena ptica” Vaclava Marhoula i, za kraj, u 22 časa film “Ema” reditelja Pabla Laraina iz Čilea.

Pored projekcije filmova, tokom Festivala UBRZAJ će biti organizovane i panel diskusije kojima se aktuelizuju nepopularna pitanja i uvode u javni prostor kao relevantne teme artikulisanih debata.

“Rastući broj posjetilaca Festivala Ubrzaj potvrđuje opravdanost njegovog uspostavljanja, a posebno raduje činjenica da je među njima značajan broj mladih kojima to može biti dodatna inspiracija da se zauzmu za svoja prava, ali i za prava onih grupa ili pojedinaca koji to ne mogu. Vrijednost ovog festivala je i regionalna komponenta koja se oslikava kroz kontinuiranu saradnju sa sličnim festivalima u regionu, počevši sa ‘Pravo ljudski’ iz Sarajeva, a kasnije sa Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma Beldocs iz Beograda i Sarajevo Film Festivalom (SFF) iz Sarajeva”, saopštili su organizatori koji i ove godine nastavljaju saradnju sa SFF, Beldocs, Crnogorskom kinotekom i Human Rights Film Network, a uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije i forum ZFD.

“Ubrzaj 2020” medijski podržavaju javni servis Radio-televizija Crne Gore sa portalom rtcg.me, zatim nezavisni dnevnik i portal “Vijesti” kao i Televizija Vijesti, uz portal CdM, Radio Berane i Radio Kotor.

Bonus video: