Kreatori kulturnih promjena u Evropi

Crnogorska vizuelna umjetnica Milica Janković ovogodišnji je član “We are Europe” platforme

2199 pregleda 0 komentar(a)
Milica Janković, Foto: Privatna arhiva
Milica Janković, Foto: Privatna arhiva

Svake godine osam vodećih evropskih festivala iz oblasti kulture predlaže umjetnike i kulturne aktviste koji će ih predstavljati na “We are Europe” platformi, a ove godine crnogorsku vizuelnu umjetnicu Milicu Janković izabrao je Todays Art festival, kao dio nove generacije evropskih kreatora kulturnih promjena za 2021 godinu. Ona će se predstaviti publici u Hagu sredinom 2021. godine.

“Oni su kreatori promjena u Evropi koji nas nadahnjuju svojim talentom, zalaganjem i iskustvima. Oni prave sjutrašnju Evropu i vode današnje inovativne kulturne projekte. Oni su umjetnici, kulturni aktivisti, izabrani predstavnici...Oni su Evropa”, riječi su kojima počinje publikacija “We are Europe” asocijacije u okviru koje se udruženim snagama radi na promociji i stvaranju inovativnih kulturnih praksi, definisanih kreativnom raznolikošću i razmjenom.

“We are Europe je nova generacija kreatora, donosioca promjena, a koja udružuje snage za nezavisnost i inovativne kulturne prakse i sadržaje. Prezentovanjem i promovisanjem nove generacije evropskih kreatora kulturnih promjena asocijacija ima za cilj podsticanje razmjene između ideja, djela umjetnika, profesionalaca i publike, koja je više nego ikada potrebna”, ističe se u saopštenju.

Podstičući evropsku kulturu, visoke umjetničke standarde, kulturne inovacije i nezavisnost putem festivala i foruma ova kulturna organizacija ima za cilj razvijanje zajedničkih perspektiva, vizija digitalne i e-kulture, inovacija, kulturnog preduzetništva, društvenog razvoja i nove tehnologije. Asocijaciju čine priznate organizacije iz Njemačke, Austrije, Norveške, Francuske, Grčke, Španije, Holandije, Poljske.

Bonus video: