Putovanje kroz drevne tehnike pečenja keramike

Slikar i vajar Darko Vučković u svom projektu „Terra Incognita (Nepoznata zemlja) - Alternativne tehnike pečenja gline“ oživljava metode pravljenja peći, obrade i pečenja keramike

6721 pregleda 140 reakcija 4 komentar(a)
Darko Vučković, Foto: Terraincognita.co.me
Darko Vučković, Foto: Terraincognita.co.me

Na veb-sajtu www.terraincognita.co.me posjetioci mogu pronaći niz prezentacija o drevnim, tradicionalnim tehnikama pečenja keramike, a koje je objedinio crnogorski slikar i vajar Darko Vučković kroz svoj projekat „Terra Incognita (Nepoznata zemlja) - Alternativne tehnike pečenja gline“ čiji je cilj upravo predstavljanje ovih tehnika i pristupa. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture, na konkursu za podršku umjetnicima tokom pandemije koronavirusa.

“Keramika je tehnika koja je stara koliko i čovječanstvo. Tokom razvoja civilizacije razvijale su se i tehnike keramike. Tokom vremena, neke od mnogobrojnih tehnika su pale u zaborav i bile zamijenjene nekim drugim. Na ovom mjestu ću pokušati da neke od njih prikažem. Svaka od ovih tehnika može da se neograničeno razvija, mijenja i unapređuje u zavisnosti od ličnih preferencija svakog praktikanta i umjetnika”, piše na početnoj stranici sajta odakle se posjetilac dalje upoznaje sa Vučkovićevim istraživanjima, radom i stvaranjem.

Sve je to bazirano na njegovom ličnom iskustvu, eksperimentima i njihovoj primjeni, propraćeno kroz dodatni materijal u fotografijama i kratkim filmovima koji su napravljeni tokom rada i testiranja, a kasnije montirani i prilagođeni namjeni.

“Terra Incognita je projekat ponovnog oživljavanja i prezentacije drevnih tehnika pravljenja peći, obrade i pečenja keramike. Svaka peć je različita po svojim zakonitostima gradnje i svaka kombinuje i upotrebljava materijale na drugačiji način. Vjerujem da će ovo putovanje mnogima biti zanimljivo i podsticajno za lične napore i poduhvate u tom smjeru”, kazao je crnogorski vajar Darko Vučković.

Glina je vrsta finozrnastog prirodnog materijala tla koji sadrži hidratantne filosilikate aluminija (minerale gline), objašnjeno je na ovom sajtu, a zatim se dodaje i čitav korpus objašnjenja o tome kako nastaje glina, od čega je sastavljena, kako dolazi do pojave različitih boja, kako se i za šta koristi i slično. Tako Vučković predstavlja i korake pečenja keramike, od same pripreme, preko metode “Pit Firing” (jednostavni način pečenja predmeta od gline se koji se i danas koristi u nekim kulturama širom svijeta za primjenu u svakodnevnom životu), Barrel (tehnika pečenja gline napolju), do punjenja bureta, načina korišćenja peći za keramiku (na drva), do Raku tehnike (japanska tehnika glaziranja keramike koja potiče iz 16. vijeka), Obvara tehnike (istočnoevropska modifikacija Raku tehnike koja umjesto piljevine i sličnih zapaljivih materijala, koji izazivaju efekat redukcije, koristi drugačiji pristup) i slično, a sve to Vučković na svom sajtu približava svima.

Vučković je prepoznatljiv umjetnik na crnogorskoj likovnoj sceni upravo po tome što pravi otklon od savremenog i ubrzanog životnog tempa, stvarajući svoja djela u prirodnom ambijentu proučavajući ritmove zemlje, vode, vazduha, vatre i prenoseći energiju organizma prirode na svoje radove.

“Još od najranije mladosti privučen sam živim formama kojima smo okruženi. Vjerovatno je to uticalo na moj umjetnički izraz mnogo prije upisivanja Fakulteta likovnih umjetnosti. Ta spontanost nastajanja djela, bilo da su to crteži, foto-kolaži, slike ili skulpture, vođena je zakonitostima koje su slične ili iste onima kojima su oblikovane forme u prirodi. Tu su proporcije, ritmovi i boje u vječitoj igri”, istakao je Vučković ranije.

Vučković je rođen u Podgorici, diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2001. godine u klasi profesora Dragana Karadžića, slikarski smjer. Boravio je na L’ecole Superrieure d’Art du Grenoble, Francuska tokom studijske 1999-2000. godine gdje se počeo baviti kompjuterski generisanom slikom, fotografijom i eksperimentalnim zvukom. Specijalističke studije na FLU u Beogradu u klasi profesora Zorana Vukovića, slikarski smjer, završio je 2012. Član je ULUCG-a od 2002. godine.

Bonus video: