Etno kamp održan, po šesti put, uprkos pandemiji i nestanku struje

"Izostalo je učešće eksperata iz oblasti etnomuzikologije i etnokoreologije i najboljih studenata regionalnih fakulteta. Uprkos svemu, ove godine realizovan je možda i najvažniji segment, a to je prva faza revizije i digitalizacije intervjua snimljenih od 2015. Godine“, kazao je Davor Sedlarević, umjetnički rukovodilac kolašinskog KUD-a i mnetor kampa

4682 pregleda 70 reakcija 1 komentar(a)
Dokumentovanje građe, Foto: KUD Mijat Mašković
Dokumentovanje građe, Foto: KUD Mijat Mašković

Etno-kamp- jedinstvena laboratorija plesno-muzičkog nasljeđa u Crnoj Gori- održan je od 25. do 28. decembra u Kolašinu. I ovog puta organizator je JU Centar za kulturu Kolašin kroz aktivnosti Organizacione jedinice KUD-a „Mijat Mašković“.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore na redovnom konkursu „Razvoj kulture na sjeveru“, a nedostajući dio finansija obezbijedila je Opština Kolašin. Ove godine kamp je održan po šest put, a kako su saopštili organizatori „želja je bila da ta originalna i višestruko korisna manifestacija ne izgubi kontinuitet“.

„Osnovne aktivnosti na prethodnim kampovima bile su terenski rad, analiza i klasifikacija snimljene građe, te besplatne radionice, predavanja i javni čas polaznika. Ustaljeni avgustovski termin tokom kojeg Kolašin predstavlja svojevrstan etno-centar regiona zbog pandemije morao je da bude pomjeren, a aktivnosti prilagođene trenutnoj situaciji. Izostalo je učešće eksperata iz oblasti etnomuzikologije i etnokoreologije i najboljih studenata regionalnih fakulteta. Uprkos svemu, ove godine realizovan je možda i najvažniji segment, a to je prva faza revizije i digitalizacije intervjua snimljenih od 2015. Godine“, kazao je Davor Sedlarević, umjetnički rukovodilac kolašinskog KUD-a i mnetor kampa.

Kako je objasnio, „nimalo lak zadatak preslušavanja i korekcije dokumentacionih listića na sebe su preuzeli isključivo domaći učesnici, poštujući mjere nadležnih tijela za borbu protiv korone“. Nekoliko inostranih studenata dalo svoj doprinos online putem. Članovi KUD-a koji su na prethodnim kampovima obučeni za proces arhiviranja locirali su spominjanja plesova, igara i pjesama u snimcima. Time je, objašnjava Sedlarević, napravljena dobra za dalji proces digitalizacije, koja će uslijediti u narednim godinama.

„Jedan od ciljeva je formiranje Kolašinskog elektronskog folklornog arhiva (KEFA) i mogućnost da se praktično jednim „klikom“ može doći do podataka o željenom materijalu.

Organizatori napominju da su zahvalni sekretarki za društvene djelatnosti Opštine Kolašin Nataši Šuković na podršci da se Etno-kamp nastavi, Slavku i Ivani Drašković na obezbijeđenim uslovima za rad u okolnostima pandemije i nestanka električne energije. Zhvalnost pripada, kaže Sedlarević, i članovima KUD-a, „koji i u nedostatku redovnih proba nastavljaju da daju doprinos izučavanju plesno-muzičkog nasljeđa Crne Gore“.

Bonus video: