Preminuo umjetnik-filozof Mihailo Mujo Jovićević

Jovićevićev raznovrstan opus broji više od 10.000 radova u različitim tehnikama i materijalima. Ove godine je otvorena njegova samostalna izložba najnovijih radova - "2020 godina"

11455 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Poznati crnogorski slikar Mihailo Mujo Jovićević preminuo je juče, 30. decembra u 82. godini na Cetinju, a sahranjen je danas u 12 časova na Novom groblju na Cetinju, u krugu porodice, prenose mediji.

Ove godine Jovićević se predstavio crngorskoj likovnoj publici izložbom svojih najnovijih djela, a ciklus je nazvan simbolično - “2020 godina”. Jovićević je, moglo bi se reći po njegovim radovima iz tog ciklusa, umjetnički predvidio kako će godina dalje teći, a sami naziv uliva proročanski prizvuk, strah, pa i neizvjesnost... Postavka je u Podgorici, u galeriji “Centar”, za posjetioce bila otvorena od kraja maja, do kraja juna.

Tada je Mihailo Jovićević u razgovoru za “Vijesti” istakao da su se radovi sami odabrali i prilagodili izložbi i galeriji, te da je to obično i slučaj.

“Radove nijesam birao oni su se sami odabrali. Prema prostoru galerije, oni su manjeg formata. Više od pola radova prvi put izlažem i dobio sam kompliment da nijesu preveseli, što i odgovara naslovu izložbe”, kazao je on tada Jovićević.

Jovićević je u svom slikarstvu oduvijek bio zaokupljen sakralnim temama, odnosom čovjeka, Boga, kosmosa i univerzuma, primijetila je istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević, kustoskinja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, nazivajući ga umjetnikom - filozofom. Sve to je i umjetnik potvrdio "Vijestima", posebno kada su u pitanju njegova najnovija djela.

“Ovo je 2020. godina od Hristovog rođenja. Takođe, ovu godinu prate najnoviji događaji oko nas koje ne bih nabrajao jer ih svi znamo i osjećamo”, rekao je on tada "Vijestima".

Opus Mihaila Jovićevića izdvaja se u crnogorskoj modernoj umjetnosti, po svom intelektualnom sadržaju i likovnom izrazu, a broji više od 10.000 radova različitih tehnika i materijala. Njegov slikarski rad počinje još tokom učenja umjetničke škole u Herceg Novom (1955-60) i na akademiji Likovnih umjetnosti u Beogradu (1960-1965) i kontinuirano traje do posljednjeg dana. Ove godine je objavljena i izuzetno vrijedna knjiga u luksuznom izdanju "Metafizika Mihaila Jovićevića" čija je autorka crnogorska slikarka, umjetnica ikustoškinja JU Muzeji i galerije Podgorice mr Selma Đečević, a uz podršku matične ustanove JU Muzeji i galerije Podgorice.

Poznati crnogorski umjetnik rođen je 1939. godine u Foči. Završio je Srednju umjetničku školu u Herceg Novom, Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomske studije u Beogradu. Slikarstvo je studirao kod Mila Milunovića, a konzervaciju kod Milorada Medića. Bio je profesor u cetinjskoj Gimnaziji, kustos i muzejski savjetnik u ustanovi “Muzeji Cetinje”, bio je docent i vanredni profesor na Kulturološkom fakultetu od osnivanja do gašenja (a kod profesora Jovićevića su iz matičnog predmeta 'konzervacija i restauracija štafelajnog slikarstva' diplomirala 92 studenta), predavao je i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Bio je gostujući profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju i profesor na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerzitet Mediteran u Podgorici.

Učestvovao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada među kojima je i najveća državna - Trinaestojulska nagrade. Nosio je status istaknutog kulturnog stvaraoca.

Bonus video: