onlajn izdanje

Održan festival “Ćirilicom”

Cilj je doprinijeti pokušajima da ćirilica bude ravnopravna, kažu organizatori iz Narodne biblioteke Budve i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore

2620 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Festival “Ćirilicom” održan je krajem 2020. godine u onlajn izdanju, zbog nemogućnosti da se upriliči uživo, zbog epidemiološke situacije i mjera u cilju suzbijanja virusa korona, saopštili su organizatori iz budvanske Narodne biblioteke i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore.

“Naša inicijativa i projekat ‘Ćirilicom’, od samog početka od 2017. godine, imaju za cilj da doprinesu pokušajima da ćirilica bude ravnopravna, da se na ćirilicu ne gleda kao na izraz nekog ekstremističkog kulturnog projekta, već naprotiv, ima mnogo smisla, da se u ćirilici prepozna poziv na toleranciju, na dobronamjernost. Poštujemo narode koji imaju latinicu kao pismo svoje znakovne kulture, ali naš narod, ako želi da ima istinsku budućnost, on je ne može imati bez ćirilice”, istakli su organizatori.

Ovog decembra na Festivalu su učestvovali pjesnici: Milutin Mićović, Radomir Uljarević i Stanka Rađenović Stanojević iz Crne Gore, Irina Кavaljova, Ivan Belokrilov, Sergej Glovjuk iz Rusije, Darija Belokrilova iz Italije, Ljubica Rajkić iz Rumunije, Vera Horvat iz Srbije, Mirko Vuković i Zoran Кostić iz Republike Srpske. Pročitani su i zapisi književnika Slobodana Vladušića (Srbija) i Enesa Halilovića (Srbija).

“Obilježavanje Festivala završili smo pjesmom ‘Vizantijsko pojanje’ mladog, darovitog pojca Dragana Olariua, koju je otpjevao za učesnike. Na književnom festivalu ‘Ćirilcom’ su i ranije predstavljena najznačajnija imena iz svijeta književnosti i pismenosti koja u svom stvaralaštvu baštine ćirilično pismo. Festival se izdvojio u proteklih godina kao značajan multimedijalni, multidisciplinarni i međunarodni festival posvećen ćiriličnoj kulturi i pismenosti...”, istakli su organizatori.

Preporučujemo za Vas