Uspješna 2020. za studente FDU

Diplomski film Nikole Vučinića „Development“ selektovan je za takmičarski program Kustendorfa

2046 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma “Neko treći” Milorada Milatovića, Foto: Screenshot
Scena iz filma “Neko treći” Milorada Milatovića, Foto: Screenshot

Studenti osnovnih studija Fakulteta dramskih umjetnosti, prvenstveno filmski režiseri, ostvarili su mnogobrojne uspjehe sa svojim kratkim studentskim filmovima na međunarodnim festivalima tokom 2020. godine...

Diplomski film Nikole Vučinića „Development“ (Velika dostignuća), nastao je u koproduckiji Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, pod mentorstvom profesora Nikole Vukčevića, i Filmskog centra Crne Gore. Nakon učešća na prestižnim festivalima u Sarajevu (SFF), Ljubljani (FEKK), Grčkoj (Drama Film festival), ovaj film je selektovan i za takmičarski program internacionalnog festivala “Kustendorf film and music festival” Emira Kuturice gdje je Vučinić i ranije učestvovao i bio nagrađen, a koji će se održati krajem januara. Režiju i scenario potpisuje Vučinić, producenti su Miljan Vuković i Vuk Vukadinović. Glavne uloge tumače: Pavle Ilić, Marija Backović, Boban Čvorović.

Film “Neko treći”, po scenariju Sare Đurović u režiji Milorada Milatovića, producenta Miljana Vučelića, nakon učešća na više međunarodnih festivala (Cornerstone Short Film Competition, Linea d’Ombra Festival, First-Time Filmmaker Session, Festival Internacional de Cinema Escolar de Alvorada) nagrađen je i na Festivalu mediteranskih filmskih škola „Arte Mare” na francuskom ostrvu Korzika, kao najbolji film u takmičarskom programu. Film je realizovan kao diplomski film na osnovnim studijama iz predmeta filmska režija, pod mentorstvom profesorice Marije Perović u produkciji FDU Cetinje. Glavne uloge tumače: Jelena Đukić, Ana Vučković, Zoran Vujović i Ognjen Ćetković, a ekipu čine još i snimatelj Ivan Čojbašić, montažer Ivan Zirojević, za postprodukciju slike zadužen je bio Dušan Vuleković, a dizajn zvuka Antonio Toni Maričić.

„Pomoz Bog” je diplomski film na osnovnim studijama, za koji scenario, režiju i montažu potpisuje Zvonimir Grujić čiji je mentor profesor Vukčević. Ovaj film je bio selektovan za nekoliko festivala, između ostalog u takmičarskoj selekciji kratkog igranog filma u Ljubljani, kao dio specijalnog programa Zagreb Film festivala, takmičarskog programa festivala Valjevski filmski susreti. Producenti su Miljan Vučelić, snimatelj Blažo Tatar, snimatelj zvuka Nemanja Popović, a glavne uloge tumače: Stefan Vuković, Milica Šćepanović i Zoran Rakočević.

Bonus video: