Sa Makadom počinje jedna nova pozorišna priča

Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja Makado biće održana od 27. do 31. januara, uz poštovanje mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje

2074 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Manifestacijom kamernih dramskih ostvarenja - Makado, koja je najavljena za period od 27. do 31. januara u Podgorici, počinje nova pozorišna priča u Crnoj Gori.

To je “Vijestima” kazao pomoćnik direktora i v.d. urednik dramskog programa Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” Zoran Šoškić imajući u vidu dugu pauzu na crnogorskoj teatarskoj sceni usljed pandemije virusa korona.

U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ), usljed pandemije virusa korona, broj prisutnih u publici će biti ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski je, kao i u svim javnim zatvorenim prostorima, obavezno. Već od danas, pa svakog radnog dana, svi zainteresovani mogu podići maksimalno po dvije besplatne ulaznice za Makado, na biletarnici KIC-a od 9 do 14 časova. Organizatori napominju da Velika sala KIC-a prima do 50, a DODEST do 30 posjetilaca.

KIC “Budo Tomović”
foto: KIC “Budo Tomović”

Može se naslutiti da će nakon održavanja šestog Makada ostati zadatak pozorišnim institucijama u državi da osmisle adekvatan repertoar kako bi se tetarski život nastavio.

KIC “Budo Tomović” manifestaciju tradicionalno organizuje sa ciljem afrmacije pozorišne kulture kroz gostovanja stranih i domaćih kamernih ansambala, a ove godine dodatan izazov donijela je i pandemija.

“Mi smo se pri organizaciji rukovodili preporukama IJZ-a koji su nam dozvolili da se ovogodišnji Makado održi. Nama je to bitno zbog činjenice da nastavljamo kontinuitet, iako ove godine u redukovanim uslovima, pa neće biti publike u onoj mjeri u kojoj je bilo tokom prethodnih godina, ali svakako vjerujemo da će interesovanje biti veće od dozvoljenog broja mjesta. Može se reći da je ovogodišnji Makado izuzetno izazovan i na neki način provokativan za ljubitelje pozorišne umjetnosti u Podgorici”, rekao je Šoškić.

Bez obzira na epidemiološku situaciju u skladu sa kojom se manifestacija priprema, najavljen je zavidan repertoar, a organizatori se nadaju uspjehu.

“Upravo sve ove mjere i pandemija virusa korona pravila nam je probleme prilikom selekcije predstava. Imajući u vidu da su neki projekti u pozorišnim institucijama u Crnoj Gori zaustavljeni zbog pandemije i slično, mi u Makadu smo imali specifičan posao, ali mislim da smo napravili dobar repertoar, pa manifestacija u dobrom duhu nastavlja kontinuitet prethodnih pet Makada. Na osnovu mjera koje su na snazi, ja se toplo nadam, i kao građanin i kao čovjek koji je zadužen za pozorišni program u KIC-u, da će pozorišta nastaviti sa radom,ali vidjećemo da li je to samo nada ili realno očekivanje. Može se reći da tako sa Makadom počinje jedna nova pozorišna priča u Crnoj Gori”, rekao je Šoškić.

Najavljeno pet komada, među kojima i jedan za djecu

U okviru manifestacije biće izvedeno pet pozorišnih komada: jedna koprodukcija Centra za kulturu (CZK) Tivat i Šabačkog pozorišta, tri aktuelne kamerne dramske predstave pozorišta iz Crne Gore i gostujuća predstava iz Zagreba i jedna predstava za najmlađe.

Program otvara multimedijalna pozorišna predstava “Aplikacija Voland”, po tekstu Milene Bogavac i u režiji Kokana Mladenovića, u srijedu u Velikoj sali KIC-a, u 18 časova.

50 posjetilaca može pratiti predstave koje se igraju u Velikoj sali KIC-a, dok sala DODEST prima do 30 ljudi, zbog pandemije virusa korona

Predstava govori o uticaju mobilnih telefona na svakodnevni život, ali sa projekcijom na budućnost, ističe se u opisu komada. Ono što je zanimljivo jeste da će u samoj predstavi publika biti aktivan učesnik, a neophodno je da koriste upravo svoje mobilne telefone na kojima će instalirati traženu aplikaciju da bi igranje počelo. Koproducenti predstave su CZK Tivat i Šabačko pozorište, a uloge tumače: Kristina Pajkić, Jelena Ilić, Miloš Vojnović i Aleksandar Jovanović.

“Naši najmlađi 28. januara uživaće u predstavi ‘Luckasti klovnovi’ Korifej teatar iz Kolašina čiju režiju i glumu potpisuju Anđelija Rondović i Sanja Vujisić, a koja će biti izvedena u sali DODEST, od 18 časova. Autor teksta je Tode Nikoletić, jedan od najpoznatijih pisaca za djecu u regionu. U predstavi se neobični klovnovi Toto i Tati, u luckastoj borbi za titulu najboljeg klovna, dokazuju publici kroz šašave borbe nadjačavanja, spletki, smicalica. Riječ je o sukobu uz pomoć kojeg se djeca dovode do spoznaje da koliko god ima tuge na svijetu, sreća i radost treba da osvoje naša srca i da je za dobru zabavu potrebno ne jedan, ne dva, nego 1.000 klovnova. Predstava je namijenjena uzrastu od tri i više godina, zaključno sa petim razredom osnovne škole”, ističu iz KIC-a.

Premijerno na KIC-ovoj Velikoj sceni 29. januara od 18 časova biće izvedena predstava “Lice” Centra za kulturu Berane koju je po tekstu Aleksandra Galina režirao Zoran Rakočević. U njoj igraju: Danilo Lončarević, Vanja Jovićević, Đorđije Tatić i Maša Labudović.

“Naše, ljudsko lice, šta god da se desilo sa njim - ostaje kôd prepoznavanja, naša lična karta, naš DNK. Kad kažemo nečije ime - zamišljamo njeno/njegovo lice. Čini se da je krupan kapital, povezan sa svjetskim centrima farmacije i izrade implatanata, doskočio neuništuvosti ljudskog lica. Prljavi novac, dakle, promijeniće tok svjetske istorije. Živjela budućnost, ko ste da ste, možda se prepoznamo!”, kazao je reditelj Rakočević.

Rakočević
Rakočevićfoto: Privatna arhiva

Na repertoaru 30. januara publika će moći da vidi virtuoznu monodramu, zbirku satiričnih monologa nobelovca Darija Foa “Mistero Buffo”, a u izvedbi poznatog hrvatskog glumca Dražena Šivaka i u režiji Lee Delong. Predstava se igra u sali DODEST-a, od 18 časova.

“Tekst italijanskog dramskog pisca, scenografa, redatelja i glumca, dobitnika Nobelove nagrade za književnost Darija Foa veliki je glumački izazov, ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre, nego i iskonskog žara i scenskog šarma koji izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput putujućih glumaca iz doba srednjeg vijeka. Njihove monologe Dario Fo je prikupio i obogatio, davši glumcu zadatak da žonglira kroz desetine likova dok u jednoj ruci drži komediju, a u drugoj tragediju. Riječ je o koprodukciji Kazališta Grupa i Triko cirkus teatra iz Zagreba. Muzičku pratnju izvodi Igor Dorotić”, najavljuju iz KIC-a.

Program će 31. januara zatvoriti monodrama “Potonja ura Njegoševa” u izvedbi crnogorskog glumca Slobodana Marunovića, u sali DODEST, u 18 časova. Tekstopisac je Slobodan Tomović, režiser Blagota Eraković, a producent monodrame je NVO Montenegrin universal theatre - Podgorica.

Bonus video: