Izložba fotografija povodom jubileja: "70 godina crnogorske kinematografije" Momira Matovića

U holu Nikšićkog pozorišta biće postavljena 24 panoa sa preko 250 fotografija kojima će biti obuhvaćeni mnogi segmenti iz ove kulturološke baštine

1091 pregleda 0 komentar(a)
Nikšićko pozorište, Foto: Svetlana Mandić
Nikšićko pozorište, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićani će od 1. do 20. februara imati priliku da pogledaju izložbu fotografija "70 godina crnogorske kinematografije", autora Momira Matovića, istaknutog filmskog stvaraoca.

U holu Nikšićkog pozorišta biće postavljena 24 panoa sa preko 250 fotografija kojima će biti obuhvaćeni mnogi segmenti iz ove kulturološke baštine: fotografije iz ličnih arhiva nekadašnjih crnogorskih filmskih radnika, fotoaparati, kamere i kinoprojektori iz tog perioda, filmski materijal, plakati, festivalske nagrade, crnogorski kinoamaterizam, nekadašnje i sadašnje kino dvorane, kao i djelatnost organizovane crnogorske produkcije.

Jedan od panoa koji će biti predstavljen u Nikšiću
Jedan od panoa koji će biti predstavljen u Nikšićufoto: Promo

Prvo preduzeće za proizvodnju filmova u Crnoj Gori, “Lovćen film”, osnovano je 1949. godine. Nakon njegovog gašenja, 1965. godine, tradiciju nastavlja Filmski studio Titograd i Zeta film iz Budve...

Izložba, koju u Nikšiću organizuje JU “Muzeji i galerije”, realizovana je uz pomoć Ministarstva kulture, Crnogorske kinoteke i Filmskog centra Crne Gore.

Bonus video: