Tehnologija i teatar u službi publike

Kamerni teatar 55 iz Sarajeva prilagođava predstave publici, dok se u Crnoj Gori čekaju prošlogodišnje premijere

3028 pregleda 1 komentar(a)
Publika sa “pametnim naočarima” prati predstavu, Foto: Igor Isanović
Publika sa “pametnim naočarima” prati predstavu, Foto: Igor Isanović

I dok većina teatara u Crnoj Gori uglavnom priprema predstave (namjenski) za svečana otvaranja i spektakularno širenje zavjesa na svojim scenama, uz istovremen ispraćaj pandemije virusa korona, kada će moći da se pohvale do posljednjeg mjesta punim gledalištima i danima unaprijed rasprodatim (ili pak podijeljenim) kartama, u regionu se dešavaju i pozorišne premijere, ali i revolucionarne teatarske promjene.

Kamerni teatar 55 iz Sarajeva ponovo pomjera granice, kako umjetničke, tako i tehnološke. Oksimoronski nespojivi, tehnologija i teatar, stavljeni u službu publike, ljubitelja teatra i čulnih senzibiliteta, i te kako mogu “ruku pod ruku” ka zajedničkom cilju, a to su pozorište i publika - širenje i jednog i drugog, međusobno prilagođavanje, uključivanje, upoznavanje. Nakon što je još 2018. godine Kamerni teatar 55 kompletan repertoar prilagodio slijepim i slabovidim licima, sada je neometano praćenje predstava dostupno i osobama koje imaju problema sa sluhom, ali i stranim državljanima koji ne razumiju najbolje jezik našeg govornog područja.

“Sarajevska publika (27. i 28. januara) svjedočila je revoluciji u Kamernom teatru 55. Kultna predstava ‘Žaba’ odigrana je kao prva predstava tokom koje je publika koristila nova tehnološka rješenja uz opciju izbora titlova na engleskom, talijanskom, francuskom, turskom i na našem jeziku. Posjetioci su dobili pametne naočare, dizajnirane tako da prate predstavu i prevode je, samim tim omogućavajući korisniku da u realnom vremenu vidi prevod u okviru sočiva”, saopšteno je iz Kamernog čiji je upravnik jedna od glumačkih legenda naših prostora, Emir Hadžihafizbegović.

“U skladu sa društvenom odgovornošću za koju se zalaže, Kamerni teatar 55 je na ovaj način omogućio neometano praćenje predstava osobama koje imaju problema sa sluhom, nakon što je 2018. godine kompletan svoj repertoar prilagodio slijepim i slabovidim licima. Osim toga, cilj uvođenja ove inovacije je i da se svim stranim državljanima koji borave u našoj zemlji, omogući gledanje predstava uz titlove na njihovom jeziku”, dodaje se u saopštenju.

kamerni teatar 55
foto: Igor Isanović

Predstava je realizovana u skladu sa svim preporučenim mjerama usljed trenutne pandemije. Prvi korisnici „pametnih naočala“ bili su predstavnici Udruženja gluvih Kantona Sarajevo, predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, kao i strani biznismeni koji žive i rade u Bosni i Hercegovini. Korisnici su imali opciju da izaberu jezik na kojem su pratili predstavu (engleski, francuski, italijanski, turski, bosanski).

Sekretarka Udruženja gluvih Kantona Sarajevo, Adriana Sidro, kazala je da je sa “oduševljenjem pratila pozorišnu predstavu ‘Žaba’” uz pomoć nove tehnologije zahvaljujući kojoj je mogla pratiti predstavu uz titl na maternjem jeziku.

Generalni sponzor Kamernog teatra 55 je kompanija Visa koja je u cjelosti podržala ovaj projekat i obezbijedila „pametne naočare“, koje će omogućiti svima da uživaju u predstavi.

“U eri pametnih rješenja, potrebno je djelovati proaktivno i društveno odgovorno, kako bismo uz njihovu primjenu pružili priliku svima da uživaju u ljepoti umjetnosti. Upravo je podrška koju smo pružili ovom projektu Kamernog teatra 55, zajedno sa kompanijom Ankora, pokazatelj da ovakvim aktivnostima stremimo ka boljitku zajednice i inkluziji svih društvenih grupa u njoj“, istakao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu. Svoju podršku realizaciji projekta je nesebično dala i kompanija “Ankora” čiji je tim stručnjaka besplatno razvio specijalni softver za praćenje, odnosno titlovanje, predstava.

“Veliko hvala Kamernom teatru 55 i kompaniji Visa što su omogućili da i gluhe osobe mogu pratiti predstave i repertoar Kamernog teatra 55”, kazala je Sidro. Sa druge strane, u Crnoj Gori je juče završena Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja MAKADO u sklopu koje je publika nakon više od devet mjeseci imala priliku da uživa u pozorišnim ostvarenjima. Da teatar ne bude u potpunosti zapostavljen ranije su se potrudili nosioci alternativne kulturne scene, u prvu ruku nekolika festivala tokom ljeta, kao i Gradsko pozorište sa komadom “Bajku životom pravimo”, ali i onlajn programom za najmlađe na samom početku pandemije. Još uvijek se čekaju premijere niza predstava u Crnogorskom narodnom pozorištu od kojih je “Smrt i njeni hirovi” bila najavljena za mart 2020, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na čekanju je “Ko se boji Virdžinije Vulf”, a tu su i najavljeni komadi u produkciji Gradskog.

Bonus video: