COM na ruskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom

Uspješni mladi muzičari iz Crne Gore pronašli svoj prostor na međunarodnoj muzičkoj sceni

1772 pregleda 40 reakcija 0 komentar(a)
Predstavljen rad Crnogorskog orkestra mladih, Foto: Printscreen
Predstavljen rad Crnogorskog orkestra mladih, Foto: Printscreen

Crnogorski orkestar mladih (COM) predstavio je svoj dosadašnji rad i Crnu Goru u Rusiji, prilikom gostovanja osnivača orkestra i violiniste Igora Pejovića na ruskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, Telekanal “Rusija-Kultura”.

“Vjerujemo da je to velika i značajna promocija Crne Gore, crnogorske kulture i Crnogorskog orkestra mladih, imajući u vidu da je u pitanju televizijski program sa nacionalnom frekvencijom. Ja sam govorio o Crnogorskom orkestru mladih, a publika je imala priliku da čuje i kompoziciju Milivoja Pićurića ’Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku’, snimljenu 2020. godine, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta”, kazao je Pejović “Vijestima” tim povodom.

“Nokturno za solo violinu, orkestar i elektroniku” crnogorskoj publici je predstavljena krajem februara prošle godine, a domaća publika ju je odlično prihvatila. Violina je nosilac ove kompozicije, a potpunoj atmosferi dopronosi orkestar i elektronika.

Imajući u vidu da Rusija ima posebno bogatu istoriju kada je u pitanju svaka vrsta umjetnosti, a klasična muzika pogotovo, te da su sa svojom muzikom, uz nezaobilaznu književnost, na svjetskoj kulturnoj sceni posebno vidljivi, ovo predstavljanje nosi dodatnu važnost. Uticaj je veći ako se u obzir uzme i to da je u pitanju televizijski kanal koji pokriva čitavu zemlju od gotovo 150 miliona stanovnika, fokusiran na umjetnost i kulturu, ugledan na tom polju.

“Kultura TV je kanal sa nacionalnom frekvencijom, što podrazumijeva pokrivenost na cijeloj teritoriji Rusije od 150 miliona stanovnika. Takođe, radi se o televizijskom kanalu sa bogatom tradicijom i visokim ugledom u svijetu umjetnosti. To bi bila mjera u kojoj je ovakvo emitovanje značajno za naš orkestar. Vjerujem da je značajan i dio u kojem smo predstavili Crnu Goru kao turističku destinaciju, u susret predstojećoj sezoni”, rekao je Pejović.On je, još kada je osnovan orkestar sastavljen od uspješnih mladih muzičara iz Crne Gore, kazao da je njihov cilj da pronađu svoj prostor na međunarodnoj muzičkoj sceni i da se predstave inostranstvu, jer je većina članova i školovana van Crne Gore. Svoje ambicije polako ispunjava, što dokazuje i ovo gostovanje, ali i planovi za budućnost.

“Do saradnje je došlo posredstvom Evropske orkestarske federacije i direktora Ruskog simfonijskog orkestra mladih Jurija Bašmeta, koji je bio posrednik u saradnji sa ruskom nacionalnom televizijom Kultura TV, na kojoj smo se predstavili u dvanaestominutnoj reportaži”, ističe Pejović i “Vijestima” otkriva planove za dalje: “Što se tiče planova za dalji rad, u fokusu nam je nastup orkestra na Institutu za savremenu muziku u Frajburgu u Njemačkoj, od kojeg smo dobili poziv da u sklopu zimske sezone 2021. godine predstavimo ansambl i crnogorski repertoar. S obzirom na to da će ovaj nastup predstavljati najobimniju promociju crnogorske kulture u Evropskoj uniji do sada, a Institut pokriva dio troškova, biće nam potrebna i domaća podrška”, poručuje Pejović tokom razgovora za “Vijesti”.

Bonus video: