CNP otvara vrata publici

Komad “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” biće izveden 3. i 4. februara

2908 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić
Scena iz predstave, Foto: Duško Miljanić

Nakon duge pauze sa realizacijom repertoara usljed pandemije virusa korona i epidemioloških mjera, Crnogorsko narodno pozorište otvoriće vrata za publiku nakon skoro godinu dana. Komad “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, Iva Brešana, u režiji Luke Kortine, prvi će biti izveden, u skladu sa aktuelnim mjerama Instituta za javno zdravlje, sjutra i preksjutra u 18 časova.

“Moguće je prisustvo do 50 posjetilaca, uz obavezno nošenje maski tokom trajanja predstave i držanje propisane distance. Publika karte može kupiti na biletarnici Crnogorskog narodnog pozorišta od juče, od devet do 18 časova”, najavili su iz CNP-a i istakli da će za ova izvođenja važiti popust od 50 odsto.

“Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” tekst je koji od vremena kada je napisan, 1965. godine, uspješno “podbada, izvrgava kritici i ruglu, te uznemirava duhove ovih naših prostora”, navodi se u opisu.“Ova groteskna tragedija, kako ju je sam autor žanrovski odredio, nažalost i nesreću ovog vremena, a na ponos dramskoj literaturi, bez problema pronalazi put do današnjeg gledaoca. Jer bez obzira što se klasična Šekspirova dramska priča vještom rukom pisca koji stvara originalno djelo, smješta u savremeni kontekst onog vremena, njena intertekstualnost i razotkrivanje ljudskih mana vodi je ka nama. Ta priča o oportunistima, lopovima, licemjerima skrivenih iza političke frazeologije trenutka, razotkriva glupost totalitarističkog režima, ali jednako tako otvara prostor analogiji s našim vremenom”, ističu iz CNP-a.

U predstavi igraju Jovan Dabović, Danilo Čelebić, Julija Milačić, Ana Vujošević, Stevan Radusinović, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Aleksandar Gavranić, Dragan Račić i Jelena Minić.

“U skladu sa razvojem epidemiološke situacije a vodeći računa o zdravlju svih glumaca, zaposlenih u Crnogorskom narodnom pozorištu i publike, naši napori biće usmjereni na nastavak realizacije repertoara u narednom periodu. Želja nam je da publici uskoro ponudimo nove produkcije CNP-a, nastale u prethodnoj godini”, zaključili su oni.

Bonus video: