Retrospektiva Mire Furlan

Od 10. do 14. februara Jugoslovenska kinoteka prikazuje deset filmova u kojima je Furlan ostvarila zapažene uloge

3720 pregleda 4 komentar(a)
: Na repertoaru je i “Lepota poroka”, Foto: Pinterest
: Na repertoaru je i “Lepota poroka”, Foto: Pinterest

Jugoslovenska kinoteka najavila je retrospektivu nedavno preminule glumice Mire Furlan od 10. do 14. februara, kada će prikazati deset filmova različitih žanrova, u kojima je Furlan odigrala neke od najupečatljivijih uloga, sarađujući sa rediteljima iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije.

Retrospektivu otvara ekranizacija romana Ranka Marinkovića, drama “Kiklop” Antuna Vrdoljaka u kojem je Furlan osvojila svoju prvu Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu, za sporednu ulogu. Biće prikazan i film koji joj je donio Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu, čuveno ostvarenje “Lepota poroka” legendarnog crnogorskog reditelja Živka Nikolića.

Publika Kinoteke vidjeće i film “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, te filmove Rajka Grlića “U raljama života” i “Za sreću je potrebno troje”, kao i ostvarenja “Pismo glava” Bahrudina Bate Čengića, “Braća po materi” Zdravka Šotre, “Za sada bez dobrog naslova” Srđana Karanovića, “Poltron” Svetisalava Bate Prelića i “Turneja” Gorana Markovića.

Mira Furlan preminula je 20. januara u 66. godini u Los Anđelesu od posljedica infekcije virusom Zapadnog Nila. Ostvarila je uloge u više od 40 filmova, i ostavila neizbrisiv trag u kinematografiji bivše Jugoslavije.

Emotivan oproštaj od Furlan održan je i 29. januara u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, u kojem je Furlan posljednji put nastupila u junu 2020. godine u predstavi “Vježbanje života - drugi put” u režiji Marina Blaževića.

Bonus video: