Film “CODA” najbolji na Sandensu

“Košnica” kosovke rediteljke Bljerte Bašoli osvojila je tri nagrade na festivalu nezavisnog filma u SAD-u

2349 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/ap
Foto: Beta/ap

Glavna nagrada žirija ovogodišnjeg američkog festivala nezavisnog filma “Sandens” (Sundance) dodijeljena je filmu “CODA” rediteljke i scenaristkinje Šan Hajder, dok je nagradu za najbolji strani film dobilo ostvarenje “Košnica” kosovske rediteljke Bljerte Bašoli.

Film “CODA” donosi priču o tinejdžerki koja mora da odluči da li će nastaviti da se bavi muzikom ili će ostati kod kuće da pomogne roditeljima i bratu koji ne čuju. Ostvarenje je već izazvalo oduševljenje na društvenim mrežama, a kompanija „Apple“ je za 25 miliona dolara kupila prava za prikazivanje filma.

Film “Košnica”, pored Velike nagrade žirija za najbolji strani film, osvojio je i nagradu publike i nagradu za najbolju režiju. Film govori o ženi Fahriji koja se, nakon što je izgubila muža u ratu, bori da ponovo izgradi svoj život na patrijarhalnom Kosovu, uz sve poteškoće sa kojima se suočava. U filmu glumi poznata kosovska glumica Ilka Gaši, a film je koprodukcija Kosova, Švajcarske, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Nagrada za najbolji dokumentarni film pripala je ostvarenju “Summer of Soul (...Or, When The Revolution Could Not Be Televised)”. Autor je muzičar Questlove, a priča je o festivalu u Harlemu za vrijeme Vudstoka 1969. godine.

Dokumentarac danskog autora Jonasa Pohera Rasmusena “Flee”, izbjeglička priča o avganistanskom gej dječaku dvije decenije nakon njegovog dolaska u Dansku, nagrađen je u kategoriji za najbolji strani dokumentarac.

Festival nezavisnog filma Sandens u Sjedinjenim Američkim Državama počeo je 28. januara u onlajn izdanju zbog pandemije, sa projekcijama u drajv-in restoranima i malim nezavisnim bioskopima.

Festival, čiji je osnivač legendarni glumac Robert Redford (84), obično se održava u januaru i februaru u planinama američke savezne države Juta.

Bonus video: