Postavka “Žena o ženi” u Podgorici

U realizaciji projekta učestvuju organizacije iz Srbije (Fenomena i BeoArt Contempprary), Crne Gore (nevladina organizacija SPES), Slovenije (Lokarjeva galerija), Hrvatske (Udruga Prizma) i Sjeverne Makedonije (SENSUS)

1975 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Žena o ženi, Foto: Privatna arhiva
Žena o ženi, Foto: Privatna arhiva

Međunarodna izložba “Žena o ženi” stiže 10. februara i u Podgoricu, nakon što je do 25. februara bila predstavljena u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti u Beogradu. Postavka će biti otvorena u Modernoj galeriji Javne ustanove Muzeji i galerije Podgorice, a publika će moći da je pogleda do 25. janura.

Izložba predstavlja uvod u međunarodni projekat “Rise Of Women in culture in Western Balkans” (Razvoj žena u kulturama zapadnog Balkana), a okuplja više od 20 ženskih vizuelnih umjetnica iz regiona zapadnog Balkana, sa teritorije Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije. Istoričarka umjetnosti Nela Gligorović selektorka je crnogorskih predstavnica, a na izložbi će biti predstavljene: Anka Gardašević, Gordana Kuč, Jovana Vujanović, Maja Šofranac i Milena Jovićević.

“Crnogorska selekcija je prilično obojena snagom individue, konkretno žene. Indvidualizam oslobođen senzibiliteta putene tjelesnosti, već prezentacija novog subjekta. Specifične manifestacije slobode, otvorenost za saradnju i posvećenost jesu kvaliteti rada i djela selektovanih umjetnica. Umjetnice su fokusirane na istraživanje, empirijski pristup i preispitivanje modusa i odnosa društvenih konstrukata, pasivne opresije/lične i kolektivne, latentnu mrežu patrijarhata”, istakla je ranije Gligorovićeva u razgovoru za “Vijesti”.

U realizaciji projekta učestvuju organizacije iz Srbije (Fenomena i BeoArt Contempprary), Crne Gore (nevladina organizacija SPES), Slovenije (Lokarjeva galerija), Hrvatske (Udruga Prizma) i Sjeverne Makedonije (SENSUS). Selektorka iz Srbije Biljana Jotić odabrala je umjetnice: Anđelu Grabež, Gordanu Belić, Leonoru Vekić, Nataliju Miladinović, Vesnu Vesić, izbor hrvatske selektorke Sonje Švec Španjol su: Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Ćorić, Lena Kramarić i Mateja Rusak. Selektorka Shqipe Mehmeti iz Sjeverne Makedonije je izdvojila umjetnice: Anu Lazarevsku, Hristinu Zafirovsku, Mariju Miloševsku i Tanju Balaq, dok je Anamarija Stibilj Šajn, selektorka iz Slovenije, izabrala umjetnice: Anju Kranjc, Lonu Verlich, Metu Šolar, Teju Tegelj i Uršu Toman.

Bonus video: