Politika i pozorište - sjećanje na stvarnost

Objavljen zbornik autorskih i istraživačkih tekstova koji mapiraju istorijske i savremene aspekte političkog i primijenjenog pozorišta

2568 pregleda 0 komentar(a)
Foto: FDU
Foto: FDU

Fondacija Konrad Adenauer u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore objavila je zbornik radova “Moć kulture: Politika i pozorište - sjećanje na stvarnost”, sa istoimene konferencije održane u oktobru 2020. godine u Kotoru, a čiji je urednik Janko Ljumović.

Konferencija je tada okupila predstavnike akademske zajednice, dramske umjetnike, teatrologe i pozorične kritičare iz Crne Gore, regiona i Njemačke. Pred čitaocima su autorski i istraživački tekstovi koji mapiraju istorijske i savremene aspekte političkog i primijenjenog pozorišta.

“Publikacija koju predstavljamo promoviše dijalog i dodatno je bilo važno da u kontekstu globalne pandemije kovid-19 konferencijom i zbornikom radova promovišemo ulogu i značaj pozorišta koje kao medij ima izuzetan emancipatorski potencijal za društvene promjene u zajednici. Radovi kritički promišljaju različite mogućnosti i perspektive djelovanja pozorišta. Tekstovi su dragocjeno svjedočenje autorskih pogleda, poetika i iskustva”, istakli su iz FDU.

U publikaciji se nalaze i teatrološke rasprave koje govore o značaju istraživanja odnosa politike i pozorišta, modela i repertoarskih strategija “Publikacija referiše na pluralizam dramskog i postdramskog pozorišta, poput dokumentarnog ili inkluzivnog pozorišta koje širi zonu uticaja, zonu publike i javnosti”, naglašavaju iz FDU.

Zbornik otvaraju dva uvodna teksta “Politika i pozorište - sjećanje i djelanje”, prof. mr Janka Ljumovića i “Angažirano kazalište - sporazum između etike i estetike” prof. dr Darka Lukića.

U okviru prvog temata “Dramski tekst i političko pozorište” objavljeni su radovi: “Svjedočenje o političkoj (ne)moći” prof. Radmile Vojvodić, “Od afijundžija do dramadžija - crtice za buduću skicu” prof. Almira Imširevića, “Kako je propao Rock’n’Roll: Dramski tekst i političko pozorište - makedonska situacija” prof. dr Ane Stojanoske, “Političnost dramskog teksta - stare dileme i nova dramaturgija” Vaska Raičevića i “Pozorište kao otrežnjenje - tri znaka našeg vremena” Sulja Mustafića.

Temat “Repertoarske strategije” sadrži tekstove: “Pozorišne politike i repertoarske strategije: Kultura i estetika brige, gostoljubivosti, solidarnosti i empatije” prof. emeritusa Milene Dragićević Šešić, “Politike izvedbi: Inscenacija sadašnjosti u pozorištima njemačkog govornog područja” prof. dr Michaela Brauna, “Pozorišno izvođenje istorije: Lažni car Šćepan Mali” mr Maje Mrđenović, ”Primjenjeno pozorište - primjeri iz prakse” prof. Petra Pejakovića i “Pozorište kao metapolitički svijet: Pogled iz Alterantaivne teatarske aktivne kompanije (ATAK)” Dragane Tripković.

Grafičko oblikovanje potpisuje Helena Tošić. Koordinatorka projekta konferencije i zbornika radova je Sanija Šljivačanin.

Bonus video: