Otvorena virtuelna izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti

“Univerzalna estetika koja spaja ljude rijetko se nalazi u estetici akademskog umjetničkog formalizma. Češće se ona nalazi u gomili svakodnevnih predmeta koji bude našu podsvjest izazivajući kolektivnu nostalgiju"

4236 pregleda 0 komentar(a)
Sa virtuelne izložbe, Foto: UCG
Sa virtuelne izložbe, Foto: UCG

Virtuelna izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti večeras je otvorena na zvaničnoj Fejsbuk stranici Udruženja studenata akademija Cetinje. Prvi predstavljeni umjetnik na onlajn izložbi studenata FLU je Branka Kovačević, kombinovanjem tehnika slike i kolaža postigla je njenu ideju za stvaranje ovih radova.

“Prvobitna ideja se nalazi u želji da spojim likovnu umjetnost i kič, transformacijom tradicionalnog slikarstva u kičaste maksimalističke instalacije. Na taj način balansiram svoj odnos prema klasičnoj estetici sa jedne, i kič kulture sa druge strane. Takođe, pozivam i na generalne misli o uticaju kiča, njegovoj zastupljenosti, negativnim, ali i pozitivnim svojstvima istog i sopstvenoj potrebi za njim“, zapisala je Kovačević o svom stvaralaštvu. Ovaj onlajn događaj će trajati 12 dana, tokom kojih je predviđeno predstavljanje po jednog autora svakog dana , odnosno studenta FLU. Umjetnica je takođe iskazala i svoja razmišljanja o odnosu univerzalne estetike i akademske umjetnosti.

“Univerzalna estetika koja spaja ljude rijetko se nalazi u estetici akademskog umjetničkog formalizma. Češće se ona nalazi u gomili svakodnevnih predmeta koji bude našu podsvjest izazivajući kolektivnu nostalgiju. Želim da istražim upravo taj uticaj nostalgije u današnjem društvu. Mit o prošlim vremenima kao o boljim i jednostavnijim je izuzetno moćan i opasan i doprinosi većem razvoju kiča. Iako donekle ismijavam kič kulturu, ujedno i uživam u njenoj estetici do granice neprijatnog“, zapisala je umjetnica. Udruženje studenata akademija Cetinje je studentska organizacija osnovana 2007. godine, čiji su fokus studentska dešavanja kulturno-umjetničkog karaktera. Članovi ove organizacije su studenti sa Fakulteta likovnih umjetnosti, Fakulteta dramskih umjetnosti i Muzičke akademije.

Bonus video: