Raznolikost mladih likovnih umjetnika

Predstavljena su djela Bosiljke Bakočević sa master studija i Maše Ratknić i Edina Ćeranića sa osnovnih

1384 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ucg.ac.me
Foto: Ucg.ac.me

Raznovrsnost stilova, motiva i izraza mladih crnogorskih likovnih umjetnika možda je najvidljivija i najuočljivija kroz aktuelnu onlajn izložbu studenata Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU) sa Cetinja.

U okviru izložbe, na Fejsbuk stranici Udruženja studenata Akademija Cetinje, FLU i Univerziteta Crne Gore, svi zainteresovani mogu pratiti predstavljanje mladih umjetnika - svakog dana po jedan, od 19. februara do drugog marta.

Nakon Branke Kovačević i Aleksandre Aranitović prethodnih dana je predstavljeno i dosadašnje stvaralaštvo slikara: Bosiljke Bakočević koja pohađa master studije i Maše Ratknić i Edina Ćeranića sa osnovnih studija. Prepoznatljiva po svojih akvarelima, Bakočević objašnjava svoje stvaralačke zanose i izbor akvarela otkrivajući da inspiraciju crpi iz nepresušne ljepote Bokokotorskog zaliva.

“Podstaknuta Frojdovom teorijom da je izvor nesvjesnog u djetinjstvu, odakle se crpe osjećanja i inspiracija, kao i izrazom Pol Klea, čija se fundamentalna nit kreativnog procesa krije u dječijoj umjetnosti, razmišljala sam zašto je tehnika akvarela ta u kojoj se izražavam..."

Jedan od akvarela Bosiljke Bakočević
Jedan od akvarela Bosiljke Bakočevićfoto: Ucg.ac.me

"Nekad imam osjećaj da je nijesam odabrala, barem ne na svjesnom nivou, nego da je ona odabrala mene".

"Boka kotorska, čarobni zaliv mog djetinjstva, koja me je uvijek opijala svojom svjetlošću i njenim presijavanjima u moru, urezala je u mojoj podsvijesti senzibilitet koji se prenosi na moje slike".

Cijela priča koja se plete oko tehnike akvarela jeste upravo bazirana na svjetlosti i vodi. Lakoća pokreta, prozračnost i magija isijavaju same od sebe. Nastaje jedan svijet dovoljan samom sebi, sačinjen od svojevrsnih oblika, boja, formi”, priča Bakočević, mlada slikarka iz Risna.

Ona kroz svoja djela ispunjena romantičnim tonovima i prozračnim, vodenim bojama preispituje odnos boje i svjetlosti, najviše kroz cvjetne motive čiji senzibilitet posmatrač osjeća gledajući njene radove.

“U svoja djela se unosim maksimalno. Bez otvorenosti i iskrenosti nema stvaranja. Ako djelu priđemo sa ove strane onda se može reći da su ona umjetnikovo ogledalo, u suprotnom je jedna velika farsa. Veoma je rizično uploviti u ove vode, misleći na istraživanje sebe, manje na umjetničke. Moramo biti spremni na suočavanje sa svojim lošim stranama. Umjetnost je tu da nam pomogne da lakše podnesemo sve to”, kazala je ona ranije “Vijestima”.

Sa druge strane, Ratknić se predstavila radovima iz ciklusa u kojem se fokusirala na ljudskoj figuri, onome što umjetnike inspiriše od davnina i u čemu mnogi pronalaze nova viđenja i posebnosti.

“’Bosa’ predstavlja ciklus crteža i slika, na kojima glavni fokus pridajem samoj figuri. Inspiraciju pronalazim u ljudima, portretima i figuri. Upravo o tom umjetničkom istraživanju govorio je Anri Matis: ‘Ono što me zanima nije mrtva priroda, ni pejzaž: to je ljudska figura’”, kaže umjetnica.

Djelo 'Bosa' Maše Rotknić
Djelo "Bosa" Maše Rotknićfoto: Ucg.ac.me

A onda, nakon akvarela, pejzažnih predjela i ljudske figure, dolaze i digitalne slike Edina Ćeranića u kojima on prikazuje realnost iz druge vizure, baš kao što i digitalizacija donose nove pristupe u umjetnosti. On se predstavio radom “Pčela” i fotografijama iz ciklusa “Truth”

“’Pčela’ je jedan od pratećih radova iz serije digitalnih slika, nastalih u istraživanju odnosa faunskog svijeta i percepcije realnosti. Ova serija prikazuje način sagledavanja prostora koji nije uobičajan za čovjeka. Vodeći se tim iskustvom, realnost prikazujem iz druge vizure”, ističe Ćeranić.

Rad 'Pčela' Edina Ćeranića
Rad "Pčela" Edina Ćeranićafoto: Ucg.ac.me

U narednim danima ljubitelji likovnog izraza sigurno će imati priliku da vide još mnogo interesantnih djela talentovanih studenata cetinjske likovne akademije koji tek tabaju svoj put u preuzimanju domaće likovne scene.

Bonus video: