Mala ženska revolucija u Beranama

Promocija filma sa prošlogodišnjeg festivala ženskog književnog stvaralaštva “I literatura ima žensko lice” biće održana u subotu u Beranama. Uoči tog događaja biće predstavljena i sabrana poezija Katarine Sarić, u NB “Radovan Lalić”

8159 pregleda 194 reakcija 0 komentar(a)
Čilović, Foto: Privatna Arhiva
Čilović, Foto: Privatna Arhiva

U susret festivalu ženskog književnog stvaralaštva “I literatura ima žensko lice”, pod ustaljenim sloganom “One”, u Beranama će u subotu biti organizovana promocija filma sa prošlogodišnjeg, prvog izdanja ove manifestacije, kao i promocija zbirke poezije Katarine Sarić “Globus Hystericus” u izdanju Balkanskog književnog glasnika. Promocija će biti održana u Narodnoj biblioteci “Radovan Lalić” u 13 časova, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

“Promocija filma sa prošlogodišnjeg festivala predstavlja odličnu priliku da se podsjetimo koga smo sve prošlog marta ugostile i koje smo to važne teme pokrenule. Film preispituje položaj umjetnica i raskiva tajne njihovog (gotovo) sistematskog marginalizovanja. Kako festival baštini žensku izuzetnost čućemo jedan snažan, ženski, književni glas. Glas književnice Katarine Sarić koja će premijerno promovisati svoju jubilarnu desetu knjigu ‘Globus Hystericus’. I na taj način šaljemo jasnu poruku da su ‘One’ spremne da podstiču i promovišu žensku angažovanu misao”, najavljuje u razgovoru za “Vijesti” Rebeka Čilović, glavna i odgovorna urednica festivala.

Planirano je da festival ove godine bude održan u maju, u nadi da će se do tada stabilizovati epidemiološka situacija. Čilović ističe da je neophodno raditi na vidljivosti i afirmaciji ženskog stvaralaštva, a to je i jedan od ciljeva festivala.

“Možda je danas više nego ikada ranije potrebno da žene vrište glasnije... Cilj festivala je i da održi kontinuitet. Mi kao njegovi idejni tvorci strahujemo da neće biti sluha i da nećemo obezbijediti osnovna sredstva za njegovu realizaciju. No, svakodnevno dobijamo pregršt pisama od naših uvaženih umjetnica i ženskih nevladinih organizacija i kada to čitamo znamo da je naše postojanje nasušno potrebno”, navodi organizatorka festivala.

Ona konstatuje da je festival “mala ženska revolucija”, a fokus je da i “one” dobiju prostor i svoj glas, jer su žene nerijetko prigušene u javnom žagoru, uprkos propagiranju ravnopravnosti i jednakih prava za sve. S takvom mišlju Čilović obećava još provokativniji, angažovaniji i interesantniji program.

“’One’ su tu za sve prigušene i obespravljene, unižene i zanemarivane. ‘One’ nijesu samo ‘ženska posla’! ‘One’ su kolektivna svijest i briga cijelog društva. Festival ove godine treba da bude još inovativniji, provokativniji i, neću pogriješiti ako kažem, maštovitiji. Sve što nam fali mi ćemo domaštati, ali sam u jedno sigurna, nećemo biti ušutkane, a ni ušuškane, već ćemo se boriti da se festival postavi na čvrste temelje. Ako smo pristale da nosimo stegu vjekovne traume usljed jakih patrijarhalnih načela naučimo se i da prkosno skidamo te iste stege sa naših talenata ali i kuražnih ideja. Mislim da je ovo mala ženska revolucija koja će stajati mirno dok je kroz par godina budemo kitili lovorima”, naslućuje Čilović.

Ona zaključuje da se o položaju žena i autorki mnogo govorilo, ali “ništa ili veoma malo učinilo da postane bolji”, a to prepoznaje i na osnovu ličnog iskustva.

“Ja kao neko ko piše poeziju i pripada novom ženskom talasu i sama sam zatečena koliko se (naročito na sjeveru države) zaobilazi ‘žensko pitanje’. Nekad mi se čini da živimo ‘daleki feminizam’ koji je rezervisan za elitu, a da njegove osnovne tekovine nijesu ni krenule ka ruralnim mjestima. Zato je i samo mjesto održavanja izuzetno važno. Ne samo što je Berane naše rodno mjesto (svih nas koji smo učestvovali u realizaciji festivala), već je i grad na sjeveru i lakše je animirati publiku iz okolnih gradova. Koliko je format ovoga tipa bio željno iščekivan govore impozantne brojke koje kažu da je kroz tri dana festivala prošlo više od hiljadu ljudi. Na kraju, bez želje da zvučim patetično, vjerujem da je naše čedo rođeno uz porođajne muke, ali da smo svi dužni da Festivalu omogućimo život”, poručuje Čilović.

Sabirajući utiske od prošle godine, a u susret narednim aktivnostima, Čilović ističe da su očekivanja do sada opravdana, a mogućnosti organizatora nadmašene uprkos pandemiji virusa korona.

“Na našu veliku radost mi sa ponosom možemo reći da smo opravdale sva očekivanja i nadmašili naše skromne mogućnosti, jer smo bili domaćini velikim književnim imenima iz zemlje i regiona. Sa nama su bile gošće iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore... Trodnevno trajanje festivala daje nam za pravo da vjerujemo da smo uradile veliku i važnu stvar, a to je da se o Beranama i festivalu govori sa radošću i da se poziv za učešće iščekuje. Mi smo dokaz da ljubav, entuzijazam i velika želja da se ženski glasovi okupe na jednom mjestu može biti realizovana, ali se mora pružiti i više od maksimuma. Na naš, ali i globalni ritam, uticala je pandemija izazvana virusom korona koja je usporila naše aktivnosti. Međutim, ženska misao se kalila vjekovima i bila bitke protiv različitih pojava pa nas ni ova pošast neće obeshrabriti”, tvrdi Čilović.

Bonus video: