Društvo iz perspektive studenata FLU

Nastavlja se virtuelna izložba mladih umjetnika

2199 pregleda 1 komentar(a)
„In case of indifference break glass” Teodore Tošić, Foto: Fakultet Likovnih Umjetnosti
„In case of indifference break glass” Teodore Tošić, Foto: Fakultet Likovnih Umjetnosti

Virtuelna izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti nastaviće se predstavljanjem novih učesnika, zbog velikog interesovanja publike i dosadašnjeg praćenja radova onlajn putem.

Studentkinja FLU Lana Bulatović, rekla je da je prvobitna zamisao bila da se predstavi 12 umjetnika. Kreativnost prikazanih umjetnika je privukla veliku pažnju na zvaničnim sajtovima Univerziteta Crne Gore, Facebook stranici Udruženja studenata akademijâ Cetinja, kao i na internet stranici Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra.

“U uslovima pandemije, kulturne aktivnosti su u velikoj mjeri ograničene. Uprkos tome što dajemo sve od sebe da se prilagodimo situaciji, neke aktivnosti se ipak ne mogu u potpunosti realizovati na ovakav način, ali smo ipak našli neki način da odrazimo kreativnost”, kazala je Bulatović.

Umjetnica koja je posljednja predstavljena u prvom ciklusu onlajn izložbe je Teodora Tošić koja pohađa osnovne studije FLU-a, na smjeru vajarstvo.

Njen projekat „In case of indifference break glass” šalje jasnu poruku da treba imati više saosjećanja prema društvu u kojem se i sami nalazimo, kao i da “obratimo pažnju na govor srca”, poručila je umjetnica. Njene fotografije sa ulica Lisabona, uslikane tokom 2020. godine, prikazuju ljepotu života, pa čak i neke svakodnevice.

Kroz radove studenata se može vidjeti njihova potreba za prikazivanjem društva iz njihove perspektive. Djela koja su se mogla vidjeti do sada na ovoj izložbi prikazuju, kako devijantne pojave u društvu, tako i ljepotu življenja i svakodnevice.

Raznoliki opus radova pruža gledaocima jasno poređenje sa prirodom, ali sa druge strane i sa uticajem današnjeg šunda na sve segmente života.

Bonus video: