Ženski umjetnički rukopisi

Kulturni događaji ove sedmice počinju predstavljanjem ženskog likovnog stvaralaštva u Umjetničkom paviljonu ULUCG u Podgorici, a virtuelnim putem se može pogledati i izložba “Umjetničke vještine i kreativnost Tivćanki”

1750 pregleda 0 komentar(a)
Virtuelna izložba “Umjetničke vještine i kreativnost Tivćanki”, Foto: Poster
Virtuelna izložba “Umjetničke vještine i kreativnost Tivćanki”, Foto: Poster

U želji da se ukaže na značaj likovnih umjetnica za društvo i državu, na njihov doprinos sveukupnoj kulturi i umjetnosti Crne Gore (i šire), a istovremeno podsjećajući na referentne vrijednosti njihovih heterogenih umjetničkih dijela, danas će u Podgorici biti otvorena kolektivna izložba slika „Ženski likovni rukopisi”.

Simbolično, upravo na Međunarodni dan žena koji se već duže od vijeka obilježava 8. marta širom svijeta, izložbu u Podgorici organizuje Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, a otvaranje je najavljeno za 17 časova u Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Postavka obuhvata djela deset umjetnica: Sabahete-Beke Masličić, Seide Belegović, Vahide Hasanaga Nimanbegu, Tanje Nikolić, Mersihe Mavrić, Majde Mučić, Selme Đečević, Brigite Antoni, Rine Kokotović, Emine Adrović. Tako će na izložbi biti predstavljeno bogatstvo ženskog izraza, umjetnica različitih generacija, stilova, motiva, poetika... Izložbu u Podgorici će otvoriti savjetnica za manjine predsjednika Vlade Crne Gore, Zdravka Krivokapića, Maida Gorčević, a otvaranje će biti održano u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, i trajaće do 19. marta.

Pored ove, u Tivtu će biti otvorena izložba koja takođe svjedoči ženskom vizuelnom stvaralaštvu. Postavka “Umjetničke vještine i kreativnost Tivćanki” biće otvorena danas u Muzeju i galeriji Tivat, virtuelnim putem, a svi zainteresovani mogu pronaći link za virtuelni obilazak na društvenim mrežama JU Muzej i galerija Tivat i na njihovoj internet stranici muzejigalerijativat.me

Na ovogodišnjoj izložbi svoje radove predstaviće 12 dama: Hana Mirkov, Rozalija Francesković, Iva Gopčević Čelanović, Gorica Nikšić, Anka Marković, Sanja Kosovac, Slavica Perišić, Anuška Vlahović, Mirjana Vuksanović, Elena Begu, Seka Rada Burić Nađ i Katarina Višić.

“Talenat i kreativnost ovih Tivćanki ogledaju se u individualnim umjetničkim jezicima, raznolikosti kolorita, prefinjenostima izraza, ali i u korišćenju različitih medija. Iako naizgled nespojive i potpuno različe umjetničke energije i stilovi, u njihovoj simbiozi uočljiva je stvaralačka i harmonija i ljepota različitosti, koja i čini suštinsko bogatstvo i smisao ovakve postavke”, navodi se u saopštenju.

U propratnom katalogu izložbe “Ženski likovni rukopisi”, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović, primijetila je da Crna Gora slovi za „zemlju slikara“ i istakla da bi “rodno senzitivnim jezikom trebalo reći ‘zemlju slikara i slikarki’”.

“Izložba ‘Ženski likovni rukopisi’, smještena u svojevrsni ‘kulturni pejzaž’ osobene ‘mentalitetske geografije’ ovdašnjih prostora, ukazuje da materija stvaralačkim činom postaje memorija, a radovi/slike umjetnicâ autentična svjedočanstva potaknuta čulnim informacijama, s aurom antropoloških, fenomenoloških i ličnih izjava”, istakla je ona u svom tekstu.

Miranović dalje dodaje da ova postavka podsjeća i na “referentne vrijednosti njihovih heterogenih umjetničkih dijela, bez kojih crnogorska likovna umjetnost ne bi bila to što jeste”, te zapaža da su na prikazanim djelima uočljive različite generacijske i stilsko-izražajne poetike”, kao i zastupljenost jedinstvenog, kulturno-umjetničkog prostora Crne Gore.

“Iako školovanjem, uticajima i životom vezane za različite sredine, događaje i ličnosti, objedinjujući, sinergetski imenitelj umjetnicâ je njihova profilisana, snažna umjetnička individualnost. Žanrovska i motivsko-tematska razuđenost - od pejzaža, mrtve prirode, preko portreta, do apstaktnih i geometrizovanih formi dodatno, kvalitativno doprinosi bogatstvu različitosti umjetničkog ‘Vjerujem’”, zapisala je Miranović.

Bonus video: