Detalji iz ateljea mladih slikarki

“Volim taj osjećaj kada je na momente moje stanje uma kao u transu, jer sam fokusirana samo na sliku i reagujem u trenutku, tako vjerujem da iz mene izlazi ono podsvjesno"

3540 pregleda 0 komentar(a)
Rad Vesele Madžgalj, Foto: Fakultet Likovnih Umjetnosti
Rad Vesele Madžgalj, Foto: Fakultet Likovnih Umjetnosti

Fakultet likovnih umjetnosti predstavio je radove još dvije mlade slikarke, Azre Mehonjić i Vesele Madžgalj.

Studentkinja osnovnih studija, Mehonjić tek je počela da istražuje i da se poigrava sa vodom i bojom. Akvarel joj pruža da kroz razlivene boje izađe njena podsvjest i cilj joj je da prikaže kao slučajnost njene pokrete četkicom.

“Volim taj osjećaj kada je na momente moje stanje uma kao u transu, jer sam fokusirana samo na sliku i reagujem u trenutku, tako vjerujem da iz mene izlazi ono podsvjesno. Te slučajnosti koje se dešavaju pri samom radu me oduševljavaju i cilj mi je da u postignem da kontrolisane stvari izgledaju kao slučajnosti. Radujem se svakoj sljedećoj slici i eksperimentu jer samospoznaja do koje dolazim uz slikanje mi daje još veću inspiraciju i poletnost“, rekla je umjetnica o svom djelu.

Madžgalj, takođe studentkinja osnovnih studija prikazala je detalj iz ateljea gdje se umjetničko obrazovanje smješta u novu košulju postojanja. Ona je našla ideju za svoj rad kroz geslo “Ako si mi bližnji - budi mi dalj(nj)i“, koji oslikava kontradiktornost trenutne civilizacije koja se našla u pandemiji kovida.

“Nije to ni prva, a ni posljednja pandemija koju poznaje ljudski rod u svojoj istoriji. Ona sa sobom nosi poruku o jednoj drugoj vrsti bliskosti; možda smo time skrenuti i na jednu spiritualnu liniju odnosa, ljubavi, prijateljstva, dobronamjernosti. Pomenuti kvaliteti asocijacija su naše fizičke bliskosti, a ukoliko je ličnost koja se doživljava daleko, onda se taj odnos uzdizao na nivo i lirskog i epskog od čega je i satkana istorija umjetnosti“, objasnila je mlada slikarka.

Bonus video: