Prva knjiga o maškaranju i karnevalima u Boki

"Koliko mi je poznato, ovo je prvo štampano izdanje sa osvrtom na ovu tematiku", kazao je direktor NVU "Maškarada"

1128 pregleda 1 komentar(a)
Sa prijema upriličenog povodom izdavanja monografije, Foto: Opština Tivat
Sa prijema upriličenog povodom izdavanja monografije, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović upriličio je prijem za Lazara Božovića, direktora nevladinog udruženja “Maškarada” iz Tivta, povodom izdavanja monografije “Tradicija maškaranja u Tivtu”, koju je nedavno objavilo ovo udruženje.

“Ovo je prvo štampano izdanje koje se bavi tradicijom maškaranja u Tivtu, a koliko mi je poznato prvo izdanje sa osvrtom na ovu tematiku i u Boki”, kazao je Lazar Božović, zahvaljujući Opštini Tivat na finansijskoj podršci ovom projektu. Božović je zahvalio i svima onima koji su na različite načine pomogli izdavanje ove monografije o maškaravanju, karnevalima i maškarama kao neodvojivom dijelu etnološke i kulturne baštine ovog kraja.

Opština Tivat prošle je godine raspisala konkurs za izdavačku djelatnost iz oblasti kulture, a izrada ove monografije jedan je od odobrenih projekata.

“Koronavirus je zaustavio kulturna dešavanja i kulturni život uopšte, ali Opština Tivat nastaviće da pruža podršku projektima od značaja za očuvanje kulturnog nasljeđa ovog kraja”, naglasio je gradonačelnik Komnenović.

NVU “Maškarada” osnovana je prije pet godina sa ciljem očuvanja, afirmacije i promocije karnevalske tradicije u Tivtu, Crnoj Gori i inostranstvu, i obogaćivanja kulturno-turističke ponude. NVU Maškarada Tivat je inicijator i organizator Međunarodnog karnevala u Tivtu. Iz ovog udruženja potvrđuju da je aktuelna epidemiološka situacija onemogućila organizovanje karnevala i ove godine.

Prijemu su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Tivat Goran Božović, kao i opštinska sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja.

Bonus video: