Ponovo novi datum 49. Festa, poziv publici da se vakciniše

Festival pod sloganom “Povratak u budućnost”, kao najveća i najpoznatija filmska manifestacija u zemlji i regionu, treba da doprinese značajnijem povratku publike u bioskope

3913 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fest
Foto: Fest

Ovogodišnji 49. Beogradski međunarodni filmski festival (FEST) biće održan od 7. do 16. maja, a predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svjetske i srpske produkcije, odlučio je Odbor FEST-a.

Odluka o terminu FEST-a doneta je zbog trenutne epidemiološke situacije i zdravlja publike, gostiju i festivalskog tima, koje je na prvom mjestu, navedeno je u saopštenju povodom pomjeranja termina festivala, planiranog prethodno za april.

Festival pod sloganom “Povratak u budućnost”, kao najveća i najpoznatija filmska manifestacija u zemlji i regionu, treba da doprinese značajnijem povratku publike u bioskope koji su bili i treba da ostanu glavna karika kinematografije.

Kako je najavljeno filmovi će biti prikazivani u salama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade.

Centar beogradskih festivala (CEBEF) saopštio je da će projekcije biti oranizovane uz poštovanje svih mjera Kriznog štaba za suzbijanje korone i pozvaoo publiku FEST-a da se u međuvremenu prijavi za vakcinaciju, kao najsigurniji vid zaštite od virusa.

Informacije o početku i načinu prodaje karata za 49. FEST kao i programu biće naknadno objavljene.

Program 49. FEST-a biće održan uz dosljedno poštovanje svih mjera Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, poručio je Centar beogradskih festivala (CEBEF), organizator FEST-a, pozivajući publiku da se vakciniše. 49. FEST prethodno je bio najavljen za početak aprila, a planirano je bilo i da program bude prikazan u manjim dvoranama, ali sa maksimalnim brojem projekcija - od jutarnjih do kasnih večernjih sati, kako bi se u potpunosti iskoristio broj mjesta koji u tom trenutku bude dozvoljen zbog pandemije korona virusa.

Fest je 2020. godine održan neposredno uoči zvaničnog izbijanja pandemije korona virusa, a završen je muzičko-scenskim performansom američkog glumca Džona Malkoviča, kome je uručeno priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Najboljim filmom u Glavnom takmičarskom programu 48. Festa, koji je prema novoj koncepciji obuhvatao i domaća i strana ostvarenja, proglašen je “Nevidljivi život” brazilskog reditelja Karima Anjuza.

Bonus video: