Podsjetnik na snagu scenske umjetnosti

“Svjetski dan pozorišta je prilika za teatarske djelatnike da podsjete javnost na snagu scenskih umjetnosti i stvaralaštva koje proizilaze iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno, to je i prilika da shvatimo koliko pozorište doprinosi produbljivanju razumijevanja i mira među ljudima”, navodi se u saopštenju CNP

1760 pregleda 0 komentar(a)
Gradsko Pozorište, Foto: Gradsko Pozorište
Gradsko Pozorište, Foto: Gradsko Pozorište

Svjetski dan pozorišta obilježava se sjutra u teatrima širom svijeta. I ove godine se teatarski praznik dočekuje u izmijenjenim okolnostima koje su obilježile prethodnu godinu tokom koje su se pozorišta širom svijeta naizmjenično otvarala i zatvarala, mnoga od njih su pokušavala da nađu način i dopru do svoje publike, najčešće onlajn putem, neka su simbolično ostavila upaljen reflektor na pozornici, ali spuštene zavjese...

Međunarodni pozorišni institut, uprkos svemu, organizuje obilježavanje ovog teatarskog praznika na datum kada je 1962. godine otvoren Teatar nacija u Parizu. Svake godine 27. marta pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i cjelokupna internacionalna teatarska zajednica, organizuju razne aktivnosti, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv Instituta, piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

“Svjetski dan pozorišta je prilika za teatarske djelatnike da podsjete javnost na snagu scenskih umjetnosti i stvaralaštva koje proizilaze iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno, to je i prilika da shvatimo koliko pozorište doprinosi produbljivanju razumijevanja i mira među ljudima”, navodi se u saopštenju Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP).

Ove godine, na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta, poruku je napisala pozorišna, filmska i televizijska glumica iz Velike Britanije, dobitnica Oskara, čuvena i jedinstvena Helen Miren.

Svjetski dan pozorišta 2020. godine proslavljen je onlajn, a i ovoga puta će biti u hibridnom formatu, imajući u vidu da pozorišni život još nije obnovljen u punom obimu zbog pandemije virusa korona, poručuju iz CNP-a.

“U teškom vremenu pandemije i složenosti organizovanja predstava sa publikom u pozorištu, CNP i Radio televizija Crne Gore, zajednički će obilježiti Svjetski dan pozorišta. Glumica CNP-a Julija Milačić Petrović Njegoš pročitaće poruku Helen Miren, koja će biti emitovana na Televiziji Crne Gore sjutra u 21 čas, nakon čega će biti prikazan snimak predstave ‘Revizor’, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Veljka Mićunovića”, najavljuju iz nacionalnog teatra. Miren u svojoj poruci ističe da su izazovi sa kojima se scenska umjetnost suočava doveli do mnogih inventivnih, zabavnih, ali idalje potresnih načina komunikacija, uglavnom zahvaljujući internetu.

“Ljudska bića pričaju jedni drugima priče od kad postoje na ovoj planeti. Prelijepa pozorišna kultura živjeće sve dok nas bude ovdje. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvjetati novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi dijelimo. Jedva čekam!“, zaključuje Miren.

Gradsko pozorište najavljuje drugo izdanje PIR festivala

Iz Gradskog pozorišta Podgorica najavili su juče drugo izdanje Prvog internet festivala za djecu - PIR festivala koji će biti održan u periodu od prvog do devetog aprila.

“Tokom trajanja festivala, najmlađa publika će imati priliku da na Jutjub kanalu Gradskog pozorišta, sa početkom u 18 časova, pogleda predstave devet regionalnih teatara. Festival je takmičarskog karaktera, a pobjednika odlučuje publika putem lajkova”, navode iz Gradskog.

Festival će otvoriti predstava Gradskog pozorišta Podgorica “Tri praseta”, a zatim će, dan za danom, biti prikazivane predstave: “Snežana i sedam patuljaka” pozorišta “Boško Buha” iz Beograda, “Mala sirena” Gradskog kazališta “Žar ptica” iz Zagreba, “Tom Sojer” Dečjeg pozorišta Subotica, “Debela” Pozorišta mladih Novi Sad, “Bajka o bajkama”, Pozorište mladih Sarajevo,”Pepeljuga” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda, “Bela griva” Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda, “Kraljević i prosjak” Nikšićkog pozorišta.

Prošlogodišnje izdanje festivala pogledalo je više od 50.000 gledalaca, a predstava sa najviše lajkova bila je “Lepotica i zver” u režiji Miloša Jagodića, Pozorišta mladih Novi Sad.

“Uprkos krajnje nepovoljnim okolnostima po pozorište i kulturu i umjetnost uopšte Gradsko pozorište ostaje dosljedno na liniji svoje misije, a to je njegovanje pozorišta za djecu i mlade”, poručuju iz Gradskog.

Bonus video: