Preminuo književnik Dobrašin Jelić

Jelić je bio član Udruženja književnika Crne Gore od 1988. godine, kao i Udruženja književnika Srbije i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” kojem je poklonio dio svoje bibliteke i više desetina potpisanih knjiga

3812 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Crnogorski književnik Dobrašin Jelić preminuo je danas, u 75. godini, od posljedica koronavirusa na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Jelić je rođen u Slatini, kod Andrijevice.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Radio je na poslovima suzbijanja privrednog kriminaliteta u republičkim i saveznim organima, gdje je obavljao najviše funkcije.

Jelić je bio član Udruženja književnika Crne Gore od 1988. godine, kao i Udruženja književnika Srbije i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat” kojem je poklonio dio svoje bibliteke i više desetina potpisanih knjiga.

Jelić je dobitnik nagrada „17. jul“ opštine Andrijevica za književni opus, "Mihailo Lalić" za roman “Beskrajna polja čička“.

On je osvojio Prvu nagradu za neobjavljenu haiku pjesmu, na anonimnom Međunarodnom konkursu Haiku festivala „Odžaci 2019”.

Prevođen je na engleski, italijanski, jermenski, bugarski, makedonski, slovenački i albanski jezik.

Za sobom je ostavio kćerku Ivanu i sinove Marka i Nikolu, kao i 54 objavljene knjige, u kojima je glavni motiv bila njegova Crna Gora.

Bonus video: