Umjetnost i film grade mostove tamo gdje politika kaska

Biće prikazani filmovi koje su izabrali selektori četiri, sada već partnerska, festivala, kao svojevrsno “proljetno/prolećno/proljećno/proljetno” izdanje svakog od festivala

5778 pregleda 1 komentar(a)
Poster, Foto: Herceg Novi film festival
Poster, Foto: Herceg Novi film festival

Prestižni filmski festivali regiona, Sarajevo Film Festival iz Bosne i Hercegovine (SFF), Zagreb Film Festival iz Hrvatske (ZFF), Festival autorskog filma iz Srbije (FAF) i Filmski festival Herceg Novi iz Crne Gore (FFHN), najavili su juče pravi kinematografski spektakl na našem govornom području!

Na inicijativu SFF-a, ovog aprila se prvi put organizuje i održava zajednički regionalni filmski festival, a u sklopu Mreže festivala Jadranske regije (Network of Festivals in the Adriatic Region) i to od 9. do 17. aprila na ondemand.kinomeetingpoint.ba platformi.

Biće prikazani filmovi koje su izabrali selektori četiri, sada već partnerska, festivala, kao svojevrsno “proljetno/prolećno/proljećno/proljetno” izdanje svakog od festivala.

Ovo je početak zajedničke saradnje i udruživanja na polju filma, a podrška, kroz program Kreativna Evropa, stigla je i od Evropske unije.

Filmski festival
Filmski festivalfoto: Herceg Novi film festival

Entuzijazam nije krio ni direktor Filmskog centra Crne Gore i član Savjeta FFHN, Sehad Čekić, koji je istakao da je ova saradnja za Crnu Goru i region važna na više polja.

“Želja za saradnjom u umjetnosti nije izostala ni u najtežim vremenima, a na ovom prostoru se primjeri međusobne saradnje mogu naći čak i u periodu devedesetih. Ovo onlajn izdanje je najava saradnje koja slijedi, koja se razvija i koja će se osjetiti u narednim izdanjima svakog od festivala pojedinačno, ponajprije kroz podizanje profesionalnih kapaciteta, većoj međusobnoj razmjeni, programskom uvezivanju i obogaćivanju, a ono što je najljepša stvar u svemu je što se šalje slika zajedništva regiona u trenucima kada se dešavaju neočekivane stvari u društvu, od epidemiološke situacije pa dalje. Ovo nas ohrabruje da njegujemo kontakte i bolje komuniciramo sa najbližim susjedima”, istakao je Čekić u razgovoru za “Vijesti”.

Ova inicijativa se može uzeti kao primjer saradnje i na većem nivou kada je u pitanju kompletno bosansko-hrvatsko-crnogorsko-srpsko govorno područje, pa bi se moglo zaključiti da umjetnost i film grade mostove i pospješuju komunikaciju tamo gdje su ih neke politike usporavale, rušile ili samo ignorisale...

“Mislim da svaka vrsta saradnje ovog tipa unapređuje ono za čim politika u velikoj mjeri kaska i u svim poljima društvenog života filmovi zaista jesu tu da spajaju različite teritorije i kulture, da komuniciraju za njih i razvijaju dijalog, zajedništvo i saradnju. Kada znamo da se u ovim zemljama govori isti jezik koji svako zove svojim (drugačijim) nazivom - tu govorimo i o zajedničkom kulturnom prostoru. Istakao bih u tom kontekstu da je ova inicijativa dobila podršku Media programa koji realizuje EU, što znači da je inicijativa valorizovana i sa najznačajnije adrese i doprinosi i međusobnoj saradnji, podizanju kapaciteta, razvoju publike, a govori i o zajedničkom nastupu na koji filmska industrija u regionu odavno već računa, a što je lijepa slika pred ostatkom svijeta”, kazao je Čekić.

Sehad Čekić
Sehad Čekićfoto: Privatna arhiva

U zajedničkom saopštenju četiri festivala ističe se da je danas “povezivanje potrebno više nego ikad”, pa su zbog toga posebno srećni zbog okupljanja oko prvog regionalnog filmskog festivala, u Mreži festivala Jadranske regije.

“Festivali su mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja. Posebno u ovim vremenima to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti. Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo gdje želimo ići u budućnosti i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline - jedne filmske zajednice. Zajedno donosimo posebno, novo iskustvo regionalnog filmskog festivala”, navodi se u izjavi predstavnika SFF-a, ZFF-a, FAF-a i FFHN.

Čekić je istakao da je ovo od posebne važnosti za Crnu Goru.

“Važno je za Hercegnovski filmski festival jer je prepoznat kao vidljiv i kao filmski festival iz Crne Gore koji se uklapa u viziju, ciljeve i programe mreže prestižnih partnera. Sve to će neminovno doprinijeti promociji Herceg Novog, ali i turizma i filma u Crnoj Gori, crnogorskoj kinematografiji i raznim segmentima koje i ostali festivali razvijaju”, kaže on.

Sluti se i nastavak saradnje i razne mogućnosti koje će se otvoriti u budućnosti i tokom pandemije, ali i nakon nje, u normalnim epidemiološkim i životnim okolnostima.

“Vjerovatno u planovima živi, regionalni, zajednički filmski festival, ali u budućnosti kada to bude održivo. Vidjećemo kako će se razvijati situacija po tom pitanju. Ono što je bitno jeste da će svako izdanje festivala koji slijede osjetiti prožimanje sa ostalim festivalima. Herceg Novi, Sarajevo, Zagreb, Beograd će sami po sebi i pojedinačno biti neka vrsta mini regionalnog festivala - osjetiće se to”, poručuje Čekić.

Važnost filma u zajednici

Pandemija virusa korona je od prošle godine umnogome izmijenila filmski život, festivale, bioskopske projekcije i tako uticala na filmsku industriju u globalu, ali i na ono što ona na globalnom nivou predstavlja.

“Pronalaze se načini za život filmova, za rad na njima... Ipak, ono što se prečesto ponavlja, ali je zaista bitno naglasiti jeste položaj u kojem se bioskopi nalaze. U izuzetno nezgodnoj su situaciji, nezapamćenoj u istoriji filma! A zašto je bitno sačuvati bioskope? Jer, ako film izgubi mogućnost da bude socijalni događaj, da okupi ljude, pruži mogućnost zajedničkog doživljaja, razmjene osjećajâ i mišljenjâ tokom projekcijâ, film će sam po sebi izgubiti to vrlo bitno mjesto u životu (neke) zajednice. U svim akcijama koje za cilj imaju da se život vrati u normalu moramo imati na umu bioskope i kulturu kao izuzetno bitan segment onoga što se zove ‘oporavak’ i što on predstavlja”, poručuje Sehad Čekić.

Program za svakoga

Program festivala, ali i detalje vezane za projekcije, publika će dobiti tokom narednih dana. Ono što je najavljeno u zajedničkom saopštenju četiri festivala jeste da će “prvo izdanje regionalnog filmskog festivala predstaviti program sastavljen od filmova koje publika inače nema priliku vidjeti”.

“Program čine jugoslovenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivani filmovi, najzanimljiviji evropski i svjetski naslovi. Uz film, publika će imati priliku da pogleda i razgovore sa nekim od autora filmova u programu”, poručuju organizatori. Na pitanje “Vijesti” da li bi publici otkrio neki od potencijalnih naslova Čekić odgovara:

“Ne smijem ništa da potvrdim, ali znam da je svaki festival morao da napravi neki kompromis. Ono što je sigurno jeste da će program biti ekskluzivan i da će svako pronaći nešto za sebe, program je namijenjen različitim ciljnim grupama”, kaže on i podsjeća da će ovaj festival biti u mogućnosti da prati višemilionska publika, što je za pojedinačna područja četiri države rijetka prilika.

“Pozivamo publiku da na našem zajedničkom festivalu upozna nove, jedinstvene filmske glasove, da ponovo otkrije filmske klasike i da zajedno u vremenu pandemije uz pomoć filmske umjetnosti radimo na vraćanju osjećaja zajedništva i bliskosti! Dobrodošli na Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala/Prolećno izdanje Festivala autorskog filma/Proljećno izdanje Filmskogfestivala Herceg Novi/Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, od 9. do 17. aprila na ondemand.kinomeetingpoint.ba!”, poručuju organizatori.

Bonus video: