Rađenović: Željni smo nastupa i komunikacije sa publikom

Sopran Tamara Rađenović najavljuje koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, koji će održati sa kolegama baritonom Davidom Bižićem i pijanistom Đorđem Nešićem

5984 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Dado Ljajević
Foto: Dado Ljajević

Crnogorska operska pjevačica Tamara Rađenović sa kolegama baritonom Davidom Bižićem i pijanistom Đorđem Nešićem održaće koncert u subotu, 3. aprila u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na gala koncertu “Amore per sempre” jedinstven spoj vrhunskih umjetnika donijeće dah prestižnih svjetskih scena na kojima nastupaju.

“Kolarčeva zadužbina ima jednu od najakustičnijh sala u ovom dijelu Evrope, po mom mišljenju. Velika je čast nastupati tamo u srcu Beograda pred divnom publikom u tom istorijskom zdanju koje datira od 1932. godine. Izlazak na pozornicu gdje su nastupila mnoga poznata imena i moji muzički uzori me čini da se osjećam srećno”, kaže na početku razgovora za Vijesti Rađenović.

Koncert koji je napokon zakazan za 3. april nekoliko puta je otkazivan zbog aktuelne pandemije.

“I sada je prošao, što se kaže, kroz iglene uši, i nadam se da se do subote ništa neće dogoditi. Svakako ide online prenos, tako da će i svi ljubitelji klasike moći da gledaju koncert uživo”, pohvalila se ona, dodavši da joj je ovo prvi nastup poslije godinu dana pauze.

“Jako sam uzbuđena. Prosto ne mogu da vjerujem da ću se sresti sa publikom i iskazati svoju emociju za nekoliko dana”, priznaje ona.

Tamara koja je već sa 19 godina gostovala na gala koncertima operske dive Monserat Kabalje, zajedno sa Bižićem sa kojim nastupa prvi put povešće publiku na uzbudljivo muzičko putovanje uz klavirsku pratnju pijaniste Nešića.

“Na prošlogodišnjem nastupu u Karnegi holu u Njujorku sam se upoznala sa svjetski poznatim srpskim baritonom Davidom Bižićem. On je tada imao sezonu u Metropolitan operi sa ulogom Marcela u operi Boemi. Imao je preko 50 nastupa u Metu, a inače je pjevao u svim velikim operskim kućama svijeta. On je zaista zvijezda “, otkriva Rađenović i dodaje da je o njihovom zajedničkom koncertu ideja rodila u Njujorku.

“Ona je podržana od strane Kolarca i našeg manadžmenta. Na ovom koncertu ćemo izvesti arije i duete upravo iz opere Boemi, a pored toga i iz opera ’Figarova ženidba’, ‘Karmen’, ‘Lovci na bisere’, kao i francuske i španske pjesme. Biće i iznenađenja ako se dopadnemo publici”, otkriva Rađenović šta će to publika imati priliku da čuje. Spremanje repertoara u doba pandemije nije joj teško palo, jer je sa pijanistom Nešićem već imala priliku da nastupa. “Sa Đorđem sam sarađivala na više koncerata počev od Kolarca, Karnegi hola, a i crnogorska publika je imala priliku da ga čuje na Kotor Art festivalu prije dvije godine. Radi se o vrsnom pijanisti koji me zaista inspiriše i sa kim obožavam da nastupam. On nam dolazi iz Njujorka i takođe nije imao nastupa do sada”, kaže Rađenović i dodaje:

“Sa Davidom nastupam prvi put i to baš eto u rodnom Beogradu i to svemu daje posebnu emociju. Naročito zbog toga što on 11 godina nije nastupao ovdje. Razlog je što je bio prezauzet nastupima i zakazanim sezonama. David dolazi u Beogad iz Irske gdje je snimao sa nacionalnom operom koncertnu verziju opere ‘Boemi’ od Pučinija”, priča Rađenović.

Neke od kompozicija koje će izvesti u subotu spremala je posljednjih nekoliko mjeseci.

“Ostale su dio mog standardnog repertoara i radim na njima već dugo. Mi, operski pjevači inače čitavog života usavršavamo repertoar tako da mi je ova godina pauze mnogo značila da poradim na svim detaljima svoje tehnike. Jedva čekam da se sve troje sretnemo na sceni i da publici damo svu energiju i emociju. Željni smo nastupa i komunikacije sa publikom. Ova naša umjetnost bez publike nema smisla”, tvrdi ona.

Dio koncerta imaće solo kompozicije, tačnije sedam arija Tamara će izvesti sama, dok će sa Davidom otpjevati tri dueta.

“Između ostalih izvešćemo jedan od najemotivnijih i za mene najljepših dueta Mimi i Marćela iz trećeg akta Pučinijeve opere Boemi. S obzirom na to da je David ovaj duet izvodio sa mojom inspiracijom sopranom Angelom Georgiu koju zovu Marija Kalas dvadeset prvog vijeka i sa mnogo zrelih operskih zvijezda današnjice, čini mi čast da ćemo nastupiti zajedno. Ovo će biti posebno iskustvo za mene jedva čekam taj susret na sceni”, priznaje Tamara.

Zbog pandemije trenutno u mnogim sredinama nemoguće je držati koncerte, no, sagovornica Vijesti se dana da će se uslovi uskoro promijeniti jer imaju planove da sa istim repertoarom nastupaju i u drugim gradovima.

“Ovo je tek početak saradnje i ja bih jako voljela da sa ovim repertoarom budem zajedno sa Davidom i dio neke operske produkcije. Na čekanju su koncerti u Americi (Njujork, Vašington) i u mom Londonu u jednoj jako poznatoj sali ali neću još ništa da otkrivam. U ovom momentu je nezahvalno bilo šta prognozirati što se datuma tiče i sada samo mislim da sve u subotu bude u redu i da se koncert održi”, iskrena je Rađenović.

Ono što je raduje je činjenica da neće samo ljubitelji opere online pratiti koncert, već će u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u skladu sa epidemiološkim mjerama, biti i publike.

“Sala je dosta velika i može da primi oko 900 ljudi, ali je zbog epidemioloških razloga značajno smanjem broj, tako da se svi osjećaju sigurno. Karte su rasprodate po mojim informacijama, tako da ćemo imati publiku i baš smo srećni zbog toga.

Upravo zbog situacije organizator i Kolarac su odlučili da urade i online prenos za koji se karte mogu naručiti preko www.tickets.rs i odabere se njihova opcija ’’live stream/video on demand’’. Naš medijski sponzor je RTS tako da će u nekom momentu naš koncert moći da se gleda i na televiziji”, objašnjava proceduru Rađenović i dodaje da je raduje veliko interesovanje za njihov koncert.

“Koncert nazvan ‘Amore per Sempre’ - Ljubav zauvijek… Ljubav kao pokretač svega u životu, ljubav prema ljudima, prema našoj planeti”, zaključuje Rađenović.

Bonus video: