Revija "Svjetska književnost na filmu"

Podgorička publika od 12. do 14. aprila može pogledati neke od poznatih adaptacija književnih klasika

3368 pregleda 1 komentar(a)
Poster za film
Poster za film

Reprezentativna filmska ostvarenja koja su nastala na osnovu književnih djela koja su svojim kvalitetom stekla svjetsku slavu prije ekranizacije, biće prikazana uo kviru devete revije "Svjetska književnost na filmu" koju Kulturno-informativni centar "Budo Tomović" organizuje od 12. do 14. aprila.

"Tradicionalno u čast obilježavanja Svjetskog dana knjige i ove godine omogućićemo podgoričkoj publici da pogleda poznate filmske adaptacije književnih klasika", ističu iz KIC-a povodom najave događaja.

Sve projekcije će biti upriličene u sali Dodest u 16 časova i besplatne su za sve posjetioce. Usljed epidemioloških mjera, broj mjesta je ograničen na 30.

Reviju će u ponedjeljak otvoriti trostruki dobitnik Oskara, film "Memoari jedne gejše" iz 2005. godine koji je zasnovan na romanu Artura Goldena. Ovo djelo u centru pažnje ima mladu Sijo koja je oteta iz svog doma u ribarskom selu i prodata u okiju, tj. kuću za gejše u zabavnom distriktu Kjotoa. Film je režirao Rob Maršal.

Narednog dana na repertoaru je veoma uspješna adaptacija klasičnog romana Luize Mej Alkot “Male žene” iz 1994. godine, a koja govori o dramama, avanturama i odrastanju četiri sestre tokom američkog građanskog rata. Režiju potpisuje Gilijan Armstrong.

Za kraj revije planirana je projekcija američko-britanskog filma "Ponoćni ekspres" iz 1978. godine koji je režirao Alan Parker. Riječ je o drami koja je osvojila dva Oskara i koja donosi istinitu priču o Amerikancu koji je završio u zloglasnom turskom zatvoru. Knjigu je napisao Bili Hajes, a scenario je adaptirao poznati holivudski reditelj Oliver Stoun.

Bonus video: